Statele Unite si Israelul au convenit sa amane un exercitiu militar comun prevazut a avea loc in primavara acestui an, a anuntat duminica radioul public, citat de AFP. Anuntul vine pe fondul tot mai deselor divergente dintre cele doua tari in privinta dosarului nuclear iranian.

Citand surse militare, radioul a precizat ca exercitiul, denumit "Challenge Austere 12", a fost amanat din motive bugetare pentru ultimul trimestru din 2012.

Aceasta decizie nu pune sub semnul intrebarii vizita generaului american Martin Dempsey, seful statului major inter-arme, in Israel, in cursul saptamanii viitoare.

Dar anuntul amanarii acestor manevre vine in momentul in care Statele Unite si Israelul par sa aiba opinii divergente asupra solutiilor la dosarul nuclear iranian.

Ministrul israelian al Afacerilor strategice, Moshe Yaalon, si-a exprimat duminica "deceptia" in fata "ezitarilor" administratiei americane in ceea ce priveste inasprirea sanctiunilor impotriva programului nuclear iranian.

Presa internationala a relatat pe larg in ultimele zile ingrijorarile americane legate de o posibila operatiune militara israeliana impotriva instalatiilor nucleare iraniene.

Wall Street Journal a scris vineri ca secretarul american al Apararii, Leon Panetta, si alti oficiali americani de rang inalt si-au multiplicat, fara succes, tentativele de a obtine asigurari din partea Israelului ca statul evreu nu va interveni militar impotriva Iranului.

Potrivit acestui cotidian, presedintele Barack Obama, Panetta si alti oficiali americani au transmis o serie de mesaje private liderilor israelieni, pentru a-i avertiza in privinta consecintelor unui astfel de atac.