​Republica Myanmar a eliberat vineri peste 650 de detinuti politici, in incercarea de a scoate tara din izolare si de a pune capat sanctiunilor Uniunii Europene si SUA, informeaza The Telegraph.

Printre cei eliberati se numara liderii unei revolte studentesti din 1988, calugari budisti care au manifestat impotriva regimului in timpul revoltelor din 2007, generali, agenti ai serviciilor de informatii si un fost prim-ministru, cu totii fiind inchisi in 2004, in timpul unei revolte pentru putere.

William Hague, ministrul de externe britanic, a cerut luna trecuta eliberarea tuturor detinutilor politici, o cerere cruciala in timpul vizitei sale in Burma.

"Nu am comis niciuna dintre crimele de care am fost acuzat. Mi-am pierdut sapte ani din viata pentru ceva ce n-am facut", a declarat unul dintre prizonieri.

Shin Gambira, un calugar budist care a condus protestele impotriva regimului militar din 2007, a fost, de asemenea, eliberat. El a fost batut si a indurat carcera in patru din cele cinci inchisori in care a fost prizonier.

"Tara are un drum lung de parcurs. Desi acum elibereaza detinuti, Myanmar are caracteristicile unei dictaturi. Ce fel de democratie este asta? Ei au asteptat pana astazi ca sa ne elibereze", si-a exprimat mania calugarul budist.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat ca Washingtonul va trimite mai multi ambasadori in Myanmar.