SUA nu a decis inca daca ii va elibera pe detinutii din inchisoarea de la Guantanamo in vederea accelerarii negocierilor de pace cu talibanii afgani, a declarat miercuri, la Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, citata de AFP.

"In ceea ce priveste Guantanamo, pur si simplu nu a fost luata nici o decizie de eliberare", a afirmat purtatorul de cuvant.

Talibanii si-au exprimat marti dorinta de a avea un birou politic in afara Afganistanului, care sa se ocupe de negocierile de pace, un prim pas istoric, dupa zece ani de conflicte cu guvernul de la Kabul si aliatii sai din cadrul NATO, intre care si SUA. Ei cer, totusi, in schimb eliberarea prizonierilor talibani inchisi in baza americana de la Guantanamo din Cuba.

Intrebata daca guvernul afgan a adresat, la randul sau, o cerere de eliberare a detinutilor, Victoria Nuland a refuzat sa dea detalii cu privire la discutiile cu Afganistanul. "Ar fi contraproductiv", a precizat Nuland.

Purtatorul de cuvant a subliniat faptul ca SUA si Afganistan isi doresc o reconciliere concreta, bazata pe renuntarea la violente din partea talibanilor, incetarea sprijinului oferit retelei teroriste Al-Qaeda, precum si aderarea la constitutia afgana, fapt ce garanteaza respectarea drepturilor omului.