Schimbarea conducerii de la Phenian ar putea duce la o imbunatatire a relatiilor intre Coreea de Sud si de Nord, a declarat presedintele Coreei de Sud. Totodata, el a afirmat ca tara sa va raspunde ferm oricarei provocari, scrie AFP. "Obiectivul nostru principal este pacea si stabilitatea din peninsula coreeana (...) Vom lasa fereastra deschisa oricarei oportunitati", a declarat presedintele sud-coreean Lee Myung-bak, in mesajul sau de Anul Nou.

Peninsula se confrunta cu "o noua directie, dar aceste schimbari si incertitudini prezinta noi oportunitati", a adaugat el. "Putem deschide usa unei noi ere in peninsula coreeana daca Coreea de Nord va da dovada de sinceritate", a continuat el. Cu toate acestea, Lee Myung-bak a avertizat ca "Seulul va raspunde ferm, daca va fi provocat".

Phenianul a avertizat vineri Seulul ca va plati pentru "pacatele" comise in ziua inmormantarii liderului nord-coreean Kim Jong-Il, a anuntat agentia oficiala de stiri KCNA si televiziunea de stat. Coreea de Nord acuza Seulul ca ar fi interzis vizitele de condoleante la Phenian. Doar la doua delegatii sud-coreene li s-a permis sa treaca de cealalta parte a frontierei, inainte de inmormantarea lui Kim Jung-Il, pentru a-si prezenta condoleantele. Coreea de Nord nu a precizat in ce vor consta aceste represalii.

Coreea de Sud va "mentine strictetea securitatii nationale, deoarece exista posibilitatea unei provocari venite din Nord", a spus Lee Myung-Bak. "Vom raspunde cu forta daca suntem provocati", a continuat el. Presedintele sud-coreean a declarat ca se asteapta la "schimbari majore" in peninsula, dupa moartea lui Kim Jong-Il si spera ca 2012 va incepe cu o modificare in procesul de negociere privind denuclearizarea Coreei de Nord.

Coreea de Nord a avertizat vineri comunitatea internationala ca nu isi va schimba politica sub conducerea tanarului sau lider Kim Jong-Un, ajuns in fruntea tarii dupa decesul tatalui sau Kim Jong-Il, scrie agentia oficiala de stiri KCNA. Phenianul a exclus totodata orice posibilitate de discutie cu guvernul de la Seul.

"Noi declaram in mod solemn si cu mandrie politicienilor ridicoli din intreaga lume, inclusiv marionetelor din Coreea de Sud, ca nu trebuie sa se astepte la nici cea mai mica schimbare de la noi", a spus Comisia Apararii Nationale intr-o declaratie citata de KCNA.