Faţa hâdă a Ungariei

de Keno Verseck     Deutsche Welle
Miercuri, 21 decembrie 2011, 18:33 Actualitate | Internaţional


Până nu demult, inamicii principali ai extremiştilor de dreapta maghiari erau aşa-zişii "ţigani criminali". Săptămânal, undeva în Ungaria, membrii partidului Jobbik sau ai braţului armat al formaţiunii politice, Garda Naţională Maghiară, se adunau pentru a protesta împotriva romilor şi scandau sloganuri anti-ţigăneşti. Mai nou, o dată cu grava criză financiară în care se află Ungaria, extremiştii de dreapta au descoperit un nou inamic: capitalul străin - care vrea să stoarcă Ungaria şi să distrugă naţiunea maghiară.

Manifestaţiile recente ale partidului Jobbik s-au desfăşurat sub sloganul „Au plecat tancurile, au venit băncile!“, mesaj care dă de înţeles că locul foştilor stăpâni sovietici a fost luat de aşa zisul capital evreiesc mondial. Jobbik-iştii nici nu fac eforturi să se ascundă în spatele aluziilor. De pildă, în Parlamentul de la Budapesta, acuză în mod constant atât majoritatea guvernamentală cât şi opoziţia socialistă şi liberală  că ar reprezenta interesele Israelului şi ale evreilor, nu pe cele ale maghiarilor.

Circa un milion de unguri au luat credite în valută pe care le pot plăti din ce în ce mai greu, întrucât forint-ul maghiar s-a devalorizat foarte mult în ultimii ani. Nu e de mirare, aşadar, că sloganurile Jobbik au priză la o parte a publicului maghiar. Mai multe sondaje de opinie relevă că propaganda agresivă a Jobbik-ului dă roade: extremiştii de dreapta sunt cotaţi cu 20 la sută din totalul voturilor şi devin astfel, pentru prima dată, a doua forţă politică din Ungaria, în urma partidul populist-conservator-naţional Fidesz, de guvernamânt, depăşindu-i clar pe socialiştii.

Când se uită la aceste rezultate, Márton Gyöngyösi devine de-a dreptul euforic: „Suntem din ce în ce mai puternici“, jubilează şeful adjunct al fracţiunii parlamentare Jobbik, plusând: „ascensiunea noastră nu poate fi stăvilită. Oamenii înţeleg cât de lipsită de credibilitate este politica guvernamentală şi îşi dau seama că noi suntem singurul partid onest.“

Ascensiunea extremiştilor de dreapta este fără precedent în istoria postcomunistă ungară. Nu se explică însă numai prin actuala criză economică şi financiară din Ungaria, ci are rădăcini mai adânci. După o tranziţie încheiată cu greu şi doar parţial, economia ungară s-a confruntat cu procesul de globalizare si cu aderarea la Uniunea Europeană, in 2004. Coaliţia socialist-liberală care a guvernat ţara din 2002 până în 2010 a lăsat nerezolvate o serie de probleme economice şi sociale, distingîndu-se mai ales prin scandaluri de corupţie.

Principalul beneficiar a fost partidul ajuns acum la guvernare: Fidesz a câştigat alegerile parlamentare din primăvara anului trecut cu o majoritate de două treimi. Pe de altă parte, în aceleaşi alegeri, partidul Jobbik a obţinut aproape 17 la sută, devenind a treia forţă politică, după socialişti. Succesul le-a fost precedat de o campanie electorală extrem de xenofobă, dusă sub semnul sloganului „Ungaria ungurilor!“ şi care a exploatat la maxim subiectul aşa zişilor „ţigani criminali“.

A fost, de fapt, tema cu care Jobbik a reuşit să acumuleze un spectaculos capital electoral în doar câţiva ani. „Punctul de pornire“ a fost o tragedie cumplită: în 2006, un profesor din oraşelul Tiszavasvári din estul Ungariei a fost ucis în bătaie de către un grup de romi din satul Olaszliszka, după ce accidentase cu maşina lui o fetiţă de etnie romă. Familia micuţei a presupus că fiica lor ar fi murit; în realitate, aceasta nu fusese accidentată decât foarte uşor, dar se ascunsese. Fiicele minore ale profesorului ar fost de faţă când tatăl lor a fost linşat.

Acest omor a zguduit societatea ungară şi a schimbat opinia publică profund. A condus la o culpabilizare generală a romilor şi la ascensiunea rapidă a curentelor de dreapta extremă - şi nu doar a partidului Jobbik. În anii 2008 şi 2009, un grup de terorişti de dreapta  a comis o serie de atentate şi crime, împuşcând, printre altele, un tată şi pe fiul acestuia, în vârstă de cinci ani, pe când încercau să se salveze din casa lor incendiată. Majoritatea societăţii a reacţionat la aceste omoruri cu indiferenţă.

Creşterea actuală în sondajele de opinie a partidului Jobbik este rezultatul masivei pierderi de încredere a partidului de guvernamânt Fidesz, inclusiv datorită unei serii de măsuri economice nepopulare. Astfel, pentru a acoperi deficitul bugetar, anul trecut au fost naţionalizate fondurile particulare de pensii. Premierul Viktor Orbán şi alţi politicieni ai Fidesz-ului încearcă să prevină erodarea încrederii în politica lor cu un mesaj naţionalist, în mare parte copiat de la extremiştii de dreapta. De exemplu, premierul Orbán cultivă o retorică populist-anticapitalistă şi anti-UE şi a avertizat Bruxelles-ul în mod repetat să nu-şi permită ceea ce şi-a permis odinioară Moscova. „Este o retorică falsă“, se plânge Márton Gyöngyösi, „pentru că nu este urmată de măsuri. Oricum, Fidesz-ul ne fură constant subiectele, noi am fost cei care au vorbit prima dată despre cele mai multe lucruri“.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8107 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Der Spigel scrie ceva asemanator.... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 18:42)

  lili [anonim]

  "Dupa ce s-au ascuns timp de decenii, adepţii extremei drepte au reapărut "ca nişte zombi înfricoşători", încercând să preia controlul asupra ţării, scrie Der Spiegel. Este cazul partidului Jobbik şi al Gărzii Maghiare, acum intrerzisă. "Trebuie să trecem la tactici mai dure acum. Ţara este atât de bolnavă, încât o aspirină nu mai este eficientă. După ce schimbarea politică a fost înfăptuită, trebuie să ne luăm în primire locurile şi în cultură", spune parlamentarul Jobbik Sandor Porzse."

  http://www.cotidianul.ro/ungaria-vrea-sa-trezeasca-o-identitate-nationala-care-nu-a-existat-167569/
  • +3 (5 voturi)    
   dA (Miercuri, 21 decembrie 2011, 20:06)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Presa canadiana tragea un semnal de alarma asupra "Fascismului in Ungaria - Ciuma" [aluzie la romanul lui Camus] inca de anul trecut, in august, la doar trei luni de la castigarea alegerilor de catre Fiddesz: http://www.ledevoir.com/international/europe/293768/fascisme-en-hongrie-la-peste
   • -4 (6 voturi)    
    si daca presa din Canada (Miercuri, 21 decembrie 2011, 21:50)

    dumi [anonim] i-a raspuns lui Babilou

    tragea un semnal de alarma asupra "Fascismului in Ungaria - Ciuma", ce-i cu asta, Babilou fara ţară?
 • 0 (18 voturi)    
  urmatorul pas....... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 18:46)

  sache [anonim]

  romanii care le-au furat ardealul
  • -7 (23 voturi)    
   Urmatorul pas (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:41)

   ungur prost [anonim] i-a raspuns lui sache

   Romanii au ardealul pamant ROMANESC, daca esti ungur pleaca la mata in Ungaria,daca esti roman spanzura-te, mi-a ajuns pana peste cap de Ungurii astia popor migrator si far de tara ... sper sa muriti toti de foame ca de rautate nu va intrece nimeni!!!!
   • +3 (3 voturi)    
    Sarcasm (Joi, 22 decembrie 2011, 10:30)

    TudorSerban [utilizator] i-a raspuns lui ungur prost

    Prietene, cauta te rog cuvantul asta in dictionar.
  • -1 (17 voturi)    
   ... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:44)

   ToBeOrNotToBe [utilizator] i-a raspuns lui sache

   Fata hada a Ungariei se vede din istoria lor, a hunilor si a urmasilor lor, precum Sigismund, ghimpele veninos al lui Mihai Viteazul.
   • +5 (5 voturi)    
    Istorie (Joi, 22 decembrie 2011, 9:08)

    Sold At [anonim] i-a raspuns lui ToBeOrNotToBe

    Mihai Viteazu a fost ucis la ordinul Imparatului Rudolf II (german, Imparatul Sf. Imperiu Roman de natiune...germana!), prin intermediul generalului George Basta (italian, nu ungur/magyar). Sa ne intelegem: Mihai Viteazu a fost asasinat pentru ca, in urma luptei de la Guruslau a infrant complet armata maghiara (condusa exact de Sigismund Bathory), si prin urmare, era stapanul de facto al Transilvaniei. Rudolf i-a vrut capul deoarece Mihai a refuzat sa "predea" Transilvania casei de Habsburg, intelegand sa o pastreze pentru sine. Aici intervin mai multe aspecte: armata comandata de Mihai era formata din mercenari platiti fix de...Rudolf (prin urmare NU erau loiali domnitorului roman). Mihai Viteazu era un strateg desvarsit, da dovada a reusit sa cucereasca Transilvania intr-o singura batalie(muuult, da' muuult peste Sigismund - un om slab si instabil gata sa se inchine oricui (s-a si inchinat polonilor), desi armata Transilvana i-ar fi putut spulbera pe poloni la orice ora din zi si din noapte). Pe scurt: un om ca Mihai Viteazu era un real pericol pentru Casa de Habsburg, MAI ALES daca era stapanul celor trei tari romane (cum facuse de altfel cu inainte de Guruslau) si mai ales, daca s-ar fi aliat cu turcii sau polonii. Lucru extrem de probabil dat fiind pretentiile ungare la TOATE cele trei tari romane. Daca Mihai Viteazu nu ar fi fost asasinat pe Campia Turzii, cu o mare probabilitate, noi am fi avut la granita vestica Austria si Germania ca vecini...
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Joi, 22 decembrie 2011, 17:56)

     ToBeOrNotToBe [utilizator] i-a raspuns lui Sold At

     ce am zis eu mai sus nu este infirmat de catre tine, este doar o completare bine venita ceea ce spui tu.
 • -1 (11 voturi)    
  corectie (Miercuri, 21 decembrie 2011, 18:51)

  opinant [anonim]

  Ceea ce vreau sa spun si trebuie sa o spun e fpt ca nu evreimea este sau nu este singura forta monetara a Planetei. De ce nu va uitati la Vatican mai intai sau la altii?

  Toata lumea ca evreimea,...nestiind care este de fapt realitatea...

  Numai de bine...
 • +9 (19 voturi)    
  hâd, dar previzibil (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:07)

  ... [anonim]

  ungurii au o istorie îndelungată de rasism şi xenofobie. au măcelărit evrei în stil mare în timpul celui de-al doilea război mondial, dar evreii, care scăpau trecând în România, au luat apărarea ungurilor, iar pe a românilor niciodată - iar acum aplică şi ei modelul nazist în Palestina...

  pe de altă parte, "corectitudinea politică" face ca singurele obiecţii împotriva JAFULUI bancar să fie făcute exclusiv de către partide de dezaxaţi. tocmai am trecut printr-o primă etapă a crizei financiare provocate deliberat de către puterea financiară, şi alunecăm probabil într-o fază şi mai gravă a aceleiaşi crize - deja sunt 3-4 ani de la momentul declanşării, dar despăgubite au fost instituţiile bancare, pe seama cetăţenilor...

  era de aşteptat o reacţie negativă? - bineînţeles. cum poate fi ea discreditată? permiţând-o exclusiv partidelor extremiste :D

  nu ştiu cum stau lucrurile în Ungaria cu ţiganii - nu-mi vine a crede că statul ungar a reuşit să neglijeze într-atât această minoritate încât s-o transforme într-o bombă cu ceas, dar la noi aşa stau lucrurile: avem o minoritate rromă complet ignorată de către stat, astfel încât sărăcia celor săraci se adânceşte, lipsa de educaţie e specifică pentru vreo 95% din ei, iar infracţiunile sunt tacit tolerate şi încurajate de către statul român. suntem singurul furnizor de infractori a priori pentru Occident. din toate populatiile imigrante din Europa, doar tiganii romani merg acolo cu scopul precis de a câştiga necinstit. proporţia infractorilor români în Occident este comparabilă doar cu a irakienilor, somalezilor sau pakistanezilor - populaţii ce emigrează din zone cu război şi haos, deci în cazul cărora există o explicaţie pentru comportamentul anti-social.

  ei bine, lucrurile acestea nu le spune, cel puţin la noi, NIMENI. oare "civilizaţia" o fi de vină că statul român nu vrea să treacă în legalitate?

  cred că, dimpotrivă, lipsa de civilizaţie face ca acest tip de probleme să fie lăsate pe seama unor extremişti.
 • +5 (15 voturi)    
  final așteptat într-o ungarie prea mică... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:15)

  corvus_coraX [utilizator]

  ungaria nu s-a putut niciodată integra în europa. națiunea maghiară, din nefericire, nu poate trăi decât în trecut, visând la fostul regat dominând și deznaționalizând alte popoare. pentru ei, fosta pentru o ungarie mare. iulzia ungariei nu a dispărut nici măcar temporar, poporul maghiar trăiește din păcate o adevărată schizofrenie! pe de o parte pretinzând că ești civilizat, european, socotindu-i pe alții și acum "büdosz", inculți, suboameni, pe de altă parte privind numai în trecut la teritoriile pierdute pentru totdeauna tot din vina lor

  iată că ungaria nu face altceva decât să se autoizoleze pentru că într-o europă unită nu au ce căuta extremismele. în loc să învețe din propriile greșeli economice, pun placa deja uzată a străinilor ce vor să le ruineze țara...

  totdeauna extremismul a ținut de foame la fraieri
  • +3 (13 voturi)    
   "ungaria" (Miercuri, 21 decembrie 2011, 20:51)

   ... [anonim] i-a raspuns lui corvus_coraX

   cate aiureli... extremismele sunt la moda si in Europa, si peste ocean... uitati-va numai la comentariile dvs cand auziti ceva de musulmani sau de arabi =))

   poporul maghiar, ca orice alt popor, nu alege "solutii", cum spune cineva mai jos, ci DISCURSURI.

   exista o criza? exista o cauza a crizei? - atunci cine ataca pe cei care au cauzat criza va fi preferat de catre populatia nedreptatita.

   de ce doar extremistii spun asa ceva? - tocmai pentru ca populatia sa poata fi acuzata de extremism cand isi recunoaste doleantele in discursul acestora... si pentru a fi astfel redusa la tacere.

   de ce nu spun partidele "normale" aceste lucruri de bun simt? de ce dupa o criza provocata de banci si institutiile financiare fix acestea merg cel mai bine? de ce puterea celor care au profitat din aceasta criza este nestirbita, in timp ce tarile si indivizii se duc de rapa? - pai partidele "normale" nu au voie sa spuna asa ceva. si, evident, atat timp cat puterea este a celor ce invart sume fictive, solutia nu exista.

   asa ca oamenii raman cu solutiile fanteziste propuse de extremisti. evident, nu pentru ca sunt extremisti, ci pentru ca sunt nemultumiti.

   prin analogie, discursurile rasiste ale romanilor contra tiganilor se indesesc in Romania pe masura ce problema devine tot mai grava, iar indolenta statului roman depaseste orice limita. ce sa facem acum? sa acuzam de rasism o reactie previzibila la nivel social?

   tratati cauzele, si nu veti mai avea rasism sau prejudecati.
   • +3 (5 voturi)    
    cred ca ati gresit casa (Miercuri, 21 decembrie 2011, 23:26)

    corvus_coraX [utilizator] i-a raspuns lui ...

    probabil făceați așa, o referire generică care însă, spre dezamăgirea dumneavoastră nu are nicio legătură cu persoana mea. generalizările sunt totdeauna periculoase. n-am avut nicio problemă nici cu arabii, musulmanii, evreii sau țiganii, am avut și am prieteni de toate neamurile și religiile

    făceam referile la poporul maghiar din strictă cunoștință de cauză. și știu bine ce scriu, nu e nevoie să dezvolt subiectul... dacă ești vorbitor de maghiară ești considerat ungur. la ei, identitatea națională este lingvistică și culturală. tocmai de aceea procesul de deznaționalizare din perioada dualismului austro-ungar s-a bazat exclusiv prin impunerea limbii maghiare, obligatorie în școli și administrație...

    în al doilea rând, la maghiari elocvent este șovinismul și nu rasismul.

    în ceea ce privește situația țiganilor din românia, aveți perfectă dreptate
    • +2 (2 voturi)    
     istoric, Ungaria asa a procedat (Joi, 22 decembrie 2011, 3:40)

     ... [anonim] i-a raspuns lui corvus_coraX

     dar m-a deranjat generalizarea la nivelul ungurilor. foarte multi, mai ales cei neconditionati de "privilegiile" lor de oraseni, sunt oameni cat se poate de normali si ne-frustrati.
     de cealalta parte, frustrarea multora vine din niste greseli atat ale politicienilor maghiari de la noi - "greseli" intentionate, care incurajeaza voit atitudinea anti-romaneasca - cat si din nepasarea si indolenta celor romani. halul in care se afla harghita si covasna, de pilda, e motiv suficient pentru a alimenta extremismul in zona.

     da, e cat se poate de adevarat - maghiarizarea, adeseori fortata, a fost un procedeu abuziv prin care ungurii si-au marit masiv populatia pentru a ajunge sa controleze mult mai mult teritoriu. nu numai romani, dar si cehi, nemti, evrei si multi altii au fost "maghiarizati". acelasi model fusese folosit si de catre Franta pe la 1800, dar probabil nu cu atata brutalitate.

     termenul de "rasism" l-am folosit pentru atitudinea fata de tigani.
 • +9 (15 voturi)    
  Ce a reusit sa faca nationalismul pt Ungaria? (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:18)

  Din lacul comunismului in putul fascismului [anonim]

  Datorie de 83% din PIB, forintul bate recordul european la devalorizare pe 2011 ( cu -12%), cea mai mare rata a dobanzii de referinta din UE (7%, de ieri) si de la 1 ianuarie 2012 cea mai mare TVA din Eurooa, de 27% !

  CDS-ul Ungariei a ajuns la 583, adica s-a apropiat clar de acel nivel de 7% de dobanda la imprumuturi (pt ca la CDS se adauga dobanda de referinta la obligatiunile germane) de la care expertii considera ca falimentul e doar o chestiune de timp.

  Economia ungara se chinuie cu un ritm anual de 0,5% (Romania e la 4,5% in ritm anual), iar pe 2012 chiar analisti din Ungaria prevad o scadere a PIB-ului cu cel putin -1,5%.

  Iar Orban Viktor inca nu a avut bunul simt sa isi dea demisia, asa cum promisese 'daca vine inapoi FMI-ul'. Ba chiar Orban a fost cel care a chemat FMI-ul pentru ca Ungaria trebuie sa gaseasca minim 12 miliarde euro in urmatoarele luni. De aceea Ungaria a si cerut FMI un nou imprumut de 15-20 miliarde, sa-si poata apara si forintul de speculatii.

  Speculatorii nu se iau de tari bine gestionate sau cu datorii mici, ci de alea aflate in mizerie din cauza prostiei sau lacomiei si pomenilor electorale.

  Ungaria a vrut multe autostrazi, uite ca are. Ei si? Nu da nimeni navala, dimpotriva, pt ca nu e de ajuns sa ai km de asfalt, mai trebuie si resurse naturale, capital uman bine calificat, elita inteligenta si performanta si politicieni abili.

  Si daca iti arunci in aer si imaginea (cum face acum premierul ungar cu legi liberticide si semi-fasciste) atunci s-a cam terminat, e doar o chestiune de timp pana la dezastrul final.

  E mare frustrare in Ungaria, o parte se vede si la minoritarii maghiari din Romania, pentru ca nimeni n-are solutii pt tara vecina si pentru ca Ungaria nu mai are rezerve de nici un fel, nici naturale, nici financiare, nici umane, nici de simpatie internationala !

  Deja electorii unguri au preferat un Orban si un Tokes, acum se vor muta si mai mult spre extremism, cu Jobbik, ale carui solutii sunt complet fanteziste..
 • +3 (13 voturi)    
  federalizarea Transilvaniei (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:18)

  andu [anonim]

  sa ii aud acum pe cei ce bateau toba cu federalizarea Transilvaniei! caci ungurii de dincoace au si ei aceiasi nationalisti, ba chiar unii din secuime sunt mai rai si mai obtuzi, o tin langa pe a lor, de parca nu suntem in 2011! Intelegere cu acesti nationalisti nu poate/trebuie sa fie, numai rele vor iesi de aici.
 • +15 (23 voturi)    
  Romania sa invete atent din relele Ungariei (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:21)

  Echilibrul a parasit demult politica ungara [anonim]

  Romania l-a scos din Parlament pe Vadim, Ungaria pune Jobbik in parlamentul de la Budapesta si maghiarii de la noi il trimit pe Tokes la PE !
  Mare diferenta de bun simt si toleranta..Consecintele se vor vedea in timp, semnele apar deja.
  • -6 (8 voturi)    
   Ungurii vor supravietui ca popor (Joi, 22 decembrie 2011, 6:55)

   TK9 [utilizator] i-a raspuns lui Echilibrul a parasit demult politica ungara

   Romanii nu.
  • +4 (4 voturi)    
   nu cred ca e comparabil (Joi, 22 decembrie 2011, 10:26)

   dani [anonim] i-a raspuns lui Echilibrul a parasit demult politica ungara

   Romanii sunt destepti, sau macar cum spune imnul, s-au desteptat. Spre exemplu eu: in 90 extremist, xenofob, antimaghiar, dar dat fiind fluxul de informatii, libertatea dobandita in acei ani, am inteles ce limite si ce spatiu stramt ocupam. Azi ma gandesc ca totul a fost cauzat de lipsa de informatii corecte, de educatie si de cultura. Nu cred ca un grup, un partid, in Romania, mergand pe teme xenofobe, fasciste poate obtine mai mult de 5%. Se pare ca procentul de needucati este mai mare in Ungaria.
 • +1 (5 voturi)    
  Precizare (Miercuri, 21 decembrie 2011, 20:30)

  Ioan [anonim]

  Doua lucruri sunt necesare pentru ca miscarile de extrema stanga, ori dreapta, sa aiba succes: 1. Ideologie coerenta si credibila, ( national socialista, ori, international socialista) 2. Lider carismatic, cu certe calitati. Ungaria lui Orban, ca si Romania lui Vadim, nu au avut asa ceva. Asistam la o furtuna intr-un pahar cu apa. Sarbatori fericite la toti va doresc!
  • +2 (6 voturi)    
   Precizare la Precizare (Miercuri, 21 decembrie 2011, 21:16)

   Maria [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Diferenta intre "Ungaria lui Orban" si "Romania lui Vadim" e ca Romania nu a fost niciodata "a lui Vadim", pe cand Ungaria e de facto "a lui Orban".
   Din pacate, unii se nasc mai incrancenati si mai predispusi la derapaje si xenofobie decat altii.
  • 0 (0 voturi)    
   ??? (Joi, 22 decembrie 2011, 0:48)

   ana [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Nu inteleg. Lenin sau Stalin au fost oare carismatici? Cred ca asta e fost valabil doar la fascisti (Hitler, Mussolini).
 • +3 (5 voturi)    
  Un articol corect politic (Miercuri, 21 decembrie 2011, 21:03)

  dumi [anonim]

  De ce "asa-zisii" tigani criminali? nu e adevarat?

  Cand gasiti un articol pe DW sau CNN, schimbati postul, sunt corecti politic pana la imbecilitate.

  Ungaria e o tara trista, falimentara, cu o populatie mica, si fara viitor.
 • -3 (7 voturi)    
  !!! (Miercuri, 21 decembrie 2011, 21:11)

  sentenced [utilizator]

  Ultra-nationalismul maghiar este un pericol direct pentru Romania.
  Nu putem decat sa raspundem cu aceeasi moneda, din cate am inteles vom avea si ocazia cat de curand.
  Traiasca Legiunea si Capitanul! \o
  • -7 (9 voturi)    
   Romania (Joi, 22 decembrie 2011, 6:58)

   TK9 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   dispare de pe harta Europei in 2-3 ani cel mult.
   • 0 (4 voturi)    
    poate asa se va intampla (Joi, 22 decembrie 2011, 9:23)

    -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui TK9

    dar sigur acest lucru se va intampla DUPA disparitia Ungariei!
 • +2 (4 voturi)    
  Amintiri (Miercuri, 21 decembrie 2011, 23:05)

  Lalaila [utilizator]

  Am plans 2 saptamani de nervi ca a trebuit sa-mi calc pe inima si sa votez cu Iliescu, dar nu am avut incotro. Alternativa cu Vadim castigator in turul doi era halucinanta.
 • -1 (5 voturi)    
  Ungaria a fost intotdeauna (Miercuri, 21 decembrie 2011, 23:08)

  revelare [utilizator]

  hada
  • -1 (3 voturi)    
   a fost intotdeauna (Joi, 22 decembrie 2011, 6:59)

   TK9 [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   hada.
  • -3 (5 voturi)    
   Romania a fost intotdeauna (Joi, 22 decembrie 2011, 9:33)

   TK9 [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   hada.
 • +5 (7 voturi)    
  O tara trista... (Joi, 22 decembrie 2011, 8:43)

  mr hyde [anonim]

  Ungaria este destul de curata iar civilizatia este evidenta dar este o tara trista iar oamenii au o mare probleme : se cred buricul pamantului si sunt evident nostalgici ai fostului imperiu . Ceea ce era o inchisoare a popoarelor pentru maghiari - o natiune mica - era iluzia de marime si forta . Desigur , nationalismul maghiar este un pericol dar Ungaria are multi dusmani si nici un prieten ....Nu as putea sa traiesc in Ungaria ...
  • 0 (0 voturi)    
   ungaria (Marţi, 27 decembrie 2011, 22:49)

   adrian75 [anonim] i-a raspuns lui mr hyde

   Nationalismul maghiar este un pericol-tot asa de mare ca si nationalismul roman, sau nationalismul german, si asa mai departe.Nu mi se pare mare diferenta,e tot o tara balcanica,cu probleme, in mijlocul crizei economice, nu vad de ce sa fie nu fie tristi?oare la noi in Romania sunt mai fericiti oamenii, sau tot asa de tristi, ca in Ungaria?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by