Guvernul japonez a convocat o reuniune de urgenta luni, pe teme de securitate, dupa anuntul mortii liderului nord-coreean Kim Jong-Il, relateaza AFP. Prim-ministrul japonez, Yoshihiko Noda, a anulat un discurs pe care urma sa-l sustina la Tokyo si a inceput imediat discutiile cu principalii ministrii din guvern.

"Sunt la curent cu informatiile si am dat instructiuni pentru ca acestea sa fie verificate", a declarat el reporterilor.

El a adaugat ca a ordonat consolidarea operatiunilor de strangere de informatii venite din Coreea de Nord, colaborarii cu Statele Unite, China si Coreea de Sud si pregatirea pentru orice evolutie neasteptata.

Ministrul Apararii Yasuo Ichikawa a declarat ca, deocamata, nu a fost semnalata nici o miscare suspecta a armatei nord-coreene. "Am solicitat (liderilor militari-n.r.) sa adune informatii si sa fie vigilenti", a spus el, dupa o intalnire.

Japonia, care a ocupat peninsula coreeana in prima jumatate a secolului 20, nu are relatii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o considera o amenintare.