Bilanţul inundaţiilor grave provocate de furtuna tropicală Washi în sudul statului Filipine a ajuns la cel puţin 652 de morţi şi 808 dispăruţi, a anunţat Crucea Roşie duminică, potrivit AFP.

Sate filipineze distruse de taifunul WashiFoto: Reuters

Majoritatea deceselor s-au înregistrat în porturile Cagayan de Oro şi Iligan, de pe insula Mindanao.

Washi, care a lovit coastele filipineze începând de vineri seara, a inundat sate întregi şi a distrus drumuri şi poduri, potrivit martorilor.

Insula Mindanao (sud), una dintre regiunile cele mai sărace din Filipine şi teatrul rebeliunilor separatiste, a fost cel mai grav afectată.

Furtuna a afectat de asemenea insula Negros, iar duminică şi insula Palawan (vest), îndreptându-se spre vest, peste marea Chinei meridionale, potrivit serviciilor de meteorologie.

"Regiunile afectate sunt atat de vasta incat echipele de salvare nu au putut sa ajunga in toata zona. Multe case sunt luate de ape, ceea ce inseamna ca si trupurile oamenilor au fost luate", a declarat secretaru general al Crucii Rosii. "Noi numaram pentru momentu doar cadavrele din morga".

Guvernul şi Crucea Roşie din Filipine au lansat apeluri la ajutor pentru hrana, haine şi adăpost pentru mai mult de 35.000 de persoane refugiate în centre de evacuare.