Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, a castigat alegerile legislative de duminica, obtinand 49,69% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale partiale transmise de 94% dintre sectiile de votare, a anuntat Comisia electorala centrala din Rusia, citeaza AFP. Cu toate acestea, partidul premierului Putin a inregistrat o scadere evidenta fata de scrutinul precedent, cand a obtinut 64,3%, pierzand astfel majoritatea absoluta de doua treimi detinuta pana in prezent in Duma de Stat.

Foto:

Dupa numararea buletinelor din 94% din sectiile de votare, Rusia Unita a obtinut 49,69% din voturi, a declarat seful Comisiei electorale, Vladimir Tchourov.

Partidul Comunist, principala forta de opozitie din Duma de Stat, a obtinut 19,15% din voturi, partidul Rusia Justa (de centru-stanga) 13,17%, iar partidul Liberal-Democrat (nationalist) 11,6%, potrivit Ria Novosti.

Rusia Unita si-a proclamat, duminica seara, victoria in alegerile parlamentare, in timp ce comunistii au denuntat fraude "masive".

"Aceasta este democratia in desfasurare", a declarat presedintele Dmitri Medvedev, cap de lista al Rusiei Unite, dupa primul anunt al rezultatelor partiale.

Rezultatul obtinut de Rusia Unita marcheaza insa un surprinzator declin de popularitate pentru partidul lui Vladimir Putin, care obtinuse 64,3% din voturile alegatorilor rusi la precedentele alegeri din 2007.

  • Sondajele realizate la iesirea de la urne anuntau intre 46 si 48,5% din voturi pentru partidul Rusia Unita

Un exit-poll realizat de Centrul national pentru sondarea opiniei publice (VTsIOM) si citat de televiziunea publica Rossia 1 imediat dupa inchiderea urnelor a atribuit partidului lui Putin 48,5% din voturi.

Potrivit aceluiasi sondaj, Partidul Comunist (de opozitie) ar ramane cel de-al doilea partid din Camera inferioara a Parlamentului, cu 19,8%.

Partidul Rusia Justa (de centru-stanga) ar fi obtinut 12,8%, iar partidul liberal-democrat (nationalist) 11,42%.

Partidul liberal Iabloko nu trece pragul electoral de 7% necesar pentru a avea un grup reprezentativ in Duma de Stat.

Conform datelor Fondului pentru opinia publica (FOM), Rusia unita a primit 46% din voturi, comunistii 21%, Rusia justa 14,1%, LDPR 13,2%.

La intrebarile FOM au refuzat sa raspunda 30% dintre persoanele intervievate, in cazul VTsIOM acest procent fiind de 42%.

Pana la 18.00 (16.00 ora Romaniei), prezenta la urne a fost de 50,4% dintre alegatori. Sectiile de votare s-au inchis la 19.00, ora Romaniei.

Partidul Rusia Unita detinea pana acum o majoritate covarsitoare in legislativ, de doua treimi, necesara pentru amendarea Constitutiei.

Sondajele de opinie recente au aratat o scadere a popularitatii acestei formatiuni prezidate de premierul Vladimir Putin si al carei cap de lista a fost presedintele Dmitri Medvedev.

Confruntate cu aceasta situatie, autoritatile au incercat sa mobilizeze alegatorii prin diverse metode, exercitand presiuni fara precedent asupra adiminstratiei si salariatilor, potrivit opozitiei si ONG-urilor.

Scrutinul este si unul test pentru premierul rus Vladimir Putin, care se pregateste sa revina la Kremlin in 2012, dupa doua mandate de presedinte (2000-2008).

Se actualizeaza.