Cei doi barbati acuzati ca au comis atentatul de la metroul din Minsk din aprilie, in care au fost ucise 15 persoane, au fost condamnati la moarte de Curtea Suprema din Belarus, singura tara din Europa care mai permite astfel de executii, relateaza AFP.

Inculpatii Dmitri Konovalov si Vladislav Kovalev "reprezinta un pericol extrem pentru societate si trebuie sa le fie aplicata pedeapsa capitala", a declarat judecatorul.

"Hotarand pedeapsa pentru Konovalov, instanta a tinut cont de faptul ca acesta a comis mai multe crime si ca detinea substante pentru fabricarea de noi dispozitive explozive", a adaugat el.

Curtea l-a gasit pe Konovalov vinovat pentru comiterea "unui act de terorism pe 11 aprilie 2011", iar pe Kovalev, complicele sau, vinovat de faptul ca l-a ajutat "sa activeze explozibilul".

Atentatul comis pe 11 aprilie in statia de metrou Oktiabrskaia, in centrul orasului Minsk, s-a soldat cu 15 morti si 160 de raniti.

Condamnatii nu pot face apel la decizia Curtii supreme, dar ii pot cere gratierea liderului autoritarist Aleksandr Lukasenko. Acesta declara de curand ca cei doi "merita cea mai grava pedeapsa pentru faptele lor".

In varsta de 25 de ani, cei doi barbati au recunoscut ca sunt vinovati si de alte doua atentate cu exlozibil, la Minsk in 2008 si la Vitebsk (est) in 2005, care au provocat ranirea mai multor persoane si au fost atribuite unor grupari nationaliste.