Franta nu va mai importa petrol din Iran la nivel national, masura ce face parte din propunerea pe care a facut-o partenerilor sai de a pune capat achizitiilor de la al cincilea producator din lume, a anuntat joi ministerul de externe francez, potrivit Reuters.

Intrebat daca guvernul francez va forta gigantul petrolier Total sa opreasca afacerile cu Iranul, purtatorul de cuvant al ministerului a raspuns: "Intreruperea achizitiilor de petrol din Iran este una dintre masurile propuse de Franta partenerilor. Vom aplica acest lucru la nivel national".

Franta a recurs la petrolul iranian in prima parte a anului, pentru a compensa intreruperea cauzata de razboiul din Libia. Anul trecut, Iranul a furnizat 2,8% din importul din Franta.

SUA, Marea Britanie si Canada au anuntat luni aplicarea unor sanctiuni ce privesc anumite companii iraniene din sectorul financiar, dar specialistii sunt de parere ca Teheranul nu va reactiona prin oprirea activitatii sale nucleare. SUA a abandonat momentan planul de sanctionare a Bancii Centrale Iraniene, care ar avea consecinte dramatice pe plan international prin cresterea imediata a pretului petrolului.