Autoritatile australiene au deschis o ancheta, duminica, pentru a stabili cum a ajuns un document secret, care continea informatii detaliate cu privire la itinerariul vizitei efectuate recent de presedintele american Barack Obama in Australia, sa fie gasit intr-un loc public, relateaza AFP.

Documentul secret, o brosura de 125 de pagini, continand numere de telefon si alte detalii referitoare la inalti oficiali americani si australieni, a fost gasit joi pe o strada din Canberra, in apropiere de cladirea parlamentului, de catre un jurnalist australian.

"Incidentul face in prezent obiectul unei anchete", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al guvernului. "In conformitate cu practica de mult adoptata, guvernul australian nu face comentarii ce privesc chestiuni de securitate", a precizat acesta.

Marea parte a informatiilor din document descrie programul minut cu minut al presedintelui Obama pe durata vizitei de 27 de ore pe care a efectuat-o miercuri si joi la Canberra si Darwin. In document se precizeaza inclusiv pe ce usa a limuzinei urma sa coboare liderul american, precum si detalii cu privire la locurile din interiorul masinilor utilizate in cursul vizitei.

Documentul secret ofera, de asemenea, detalii foarte precise referitoare la persoanele din cadrul serviciului secret american (responsabil de securitatea presedintelui), precum si despre deplasarile cu masina, inclusiv a ambulantei sale, a personalului de securitate insarcinat sa actioneze in caz de incidente sau a celui din serviciile de comunicatii si informatii, potrivit jurnalistului australian Dylan Welch, din cadrul trustului de presa Fairfax, cel care a gasit documentul.

Pe coperta acestuia era specificat ca informatiile continute "nu trebuie divulgate persoanelor neautorizate", a dezvaluit jurnalistul.