Noul guvern al Italiei condus de Mario Monti si format exclusiv din tehnocrati a primit vineri votul de incredere din partea deputatilor, la o zi dupa ce a trecut de Senat, informeaza AFP.

Monti a obtinut sustinerea in camera inferioara a Parlamentului, cu 556 de voturi pentru din 617 deputati prezenti.

Mii de studenti si elevi din mai multe orase italiene au iesit in strada, joi, pentru a protesta impotriva "guvernului de bancheri" condus de economistul Mario Monti. Protestatarii au scandat "Nu vrem sa fim condusi de banci" si "Monti ne va transforma in cersetori", informeaza Reuters.

Protestele au fost marcate de ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine. Premierul italian a dezvaluit in cursul zilei de joi planul de criza in care sunt prevazute, printre altele, taieri bugetare pentru Invatamant.

Monti a adaugat ca cei trei stalpi ai politicii guvernamentale vor fi: rigoare bugetara, crestere economica si dreptate sociala. Potrivit premierului, masurile de austeritate vor fi balansate de cresterea economica si de dreptatea sociala.

"Viitorul zonei euro depinde, de asemenea, de ceea ce va face Italia in urmatoarele cateva saptamani", le-a spus fostul comisar european senatorilor din Roma. "Daca esuam, daca nu implementam reformele necesare, vom fi supusi unor conditii mult mai dure", a adaugat premierul italian.

Amintim ca noul sef al guvernului italian, Mario Monti, l-a numit miercuri pe Corrado Passera, seful Intesa Sanpaolo, a doua banca a tarii, in functia de ministru al Dezvoltarii Economice, Infrastructurii si Transporturilor, un fel de super-minister al Cresterii, potrivit AFP.

Monti a prezentat in cursul zilei componenta noului cabinet, format exclusiv din tehnocrati, dupa ce partidele politice au declinat invitatia de a desemna ministri. Noul guvern nu contine niciun politician, noteaza Corriere della Sera.