Manifestantii Occupy Wall Street au anuntat joi "o zi nationala de actiune", cu demonstratii programate in mai multe orase americane, pentru a marca doua luni de la debutul protestelor impotriva bancherilor si a sistemului financiar, transmite CNN. In cursul diminetii, protestatarii din New York vor lua parte la actiunea "Shut Down Wall Street", chiar inainte de deschiderea New York Stock Exchange, intr-o incercare de a perturba activitatea bursei din oras.

Occupy Wall StreetFoto: Reuters

In cursul dupa-amiezii, demonstrantii intentioneaza sa protesteze in 16 statii de metrou din cele cinci cartiere ale metropolei americane, precum si in zona unor poduri din New York. "Vom ocupa tot New York City cu trupurile, vocile si ideile noastre", sustin organizatorii.

Manifestantii din New York se vor aduna in Zuccotti Park, dupa care vor marsalui spre Wall Street si sediul bursei.

Oficialii din NY au anuntat ca forte de ordine suplimentare vor fi desfasurate pe strazi si ca manifestatia, cea mai mare din istoria recenta a orasului, ar putea perturba traficul in metropola.

Manifestantii Occupy Wall Street au declarat ca vor ca joi sa fie o zi a protestelor pasnice, la doar o zi dupa ce un demonstrant a fost arestat pentru amenintari violente. NYPD a anuntat ca Nkrumah Tinsley (29 de ani) a fost arestat miercuri seara in Zuccotti Park, pentru amenintari teroriste si hartuire in forma agravata.

Tinsley poate fi vazut intr-o inregistrare video postata pe YouTube in timp ce ameninta un magazin din metropola: "In cateva zile, o sa vedeti ce poate face un cocktail Molotov celor de la Macy's".

Intr-o alta parte a inregistrarii, Tinsley ameninta ca va arde New York City din temelii, in cursul zilei de joi.

CNN precizeaza ca Tinsley a mai fost retinut odata de fortele de ordine. In 26 octombrie, el a fost arestat pentru ca a atacat un ofiter de politie din New York.

Politistii din New York au anuntat ca miercuri au arestat circa 200 de persoane.

“Global Day of Action” va organiza proteste joi si in Atlanta, Detroit, Portland, Washington, precum si in Belgia, Germania, Spania, Italia, Nigeria sau Polonia.

Analistii afirma ca numarul manifestantilor la protestele de joi ar putea sa ofere informatii clare despre forta miscarii Occupy, la doua luni de la inceputul manifestatiilor impotriva elitelor bancare si financiare.

Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutatla New York, in Zuccotti Park, la 17 septembrie, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In cateva saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane.

Desi protestele au fost in majoritate pasnice, intre politisti si manifestantii din mai multe orase (New York, Oakland, Detroit) au mai avut loc confruntari violente, sute de oameni fiind arestati.