Primarul unei mici localitati din Franta a sfidat sambata legea care interzice casatoriile intre persoane de acelasi sex, participand la oficierea casatoriei intre doi homosexuali, transmite Reuters. Jean Vila, primarul orasului Cabestany, a fost ofiterul starii civile la nunta dintre Patrick (48 de ani) si Guillaume (37 de ani), declarand ulterior ca a facut acest gest ca "un act militant".

Ceremonia de sambata a avut loc la Primaria orasului aflat la circa 40 de km de granita cu Spania.

Vila, care a purtat esarfa tricolora in timpul ceremoniei, a afirmat ca "interzicerea casatoriilor homosexuale inseamna sa negi realitatea existentei a mii de cupluri de homosexuali".

Primarul a spus ca "decizia de a-i uni pe acesti doi oameni este pentru mine un act de manie si de revolta in fata refuzului autoritatilor de a legitimiza astfel de uniuni".

Vila a refuzat insa sa treaca casatoria in registrul oficial, pentru a evita anularea ei, asa cum s-a intamplat in cazul altei casatorii homosexuale, care a avut loc in 2004.

Participarea lui Vila la ceremonia civila din Cabestany a reluat discutia aprinsa legata de interzicerea casatoriilor homosexuale in Franta, in contextul in care campania electorala devine tot mai intensa.

De altfel, un oficial din guvernul lui Nicolas Sarkozy a afirmat ca participarea primarului la nunta celor doi barbati a fost "o provocare electorala". "Este inacceptabil sa folosesti puterea avuta ca oficial public pentru a incalca legea", a spus Claude Greff, ministru al Familiei.

Curtea Constitutionala a mentinut, in ianuarie 2011, decizia guvernului de a interzice casatoriile homosexuale, iar in iunie Parlamentul de la Paris a respins o initiativa legislativa a opozitiei socialiste, care incerca sa legalizeze casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

Cateva tari europene permit casatoriile homosexuale, in timp ce Franta accepta doar uniunile civile, care ofera mai putine drepturi.

Sondaje de opinie recente indica o crestere a sustinerii publice pentru casatoriile homosexuale, altadata criticate de majoritatea francezilor.