Politia din Belarus a arestat luni trei activisti nationalisti dupa ce au aruncat cu oua in statuia lui Vladimir Ilici Lenin din Piata Independentei din Minsk, cu ocazia aniversarii Revolutiei Bolsevice de la 1917, titreaza Reuters.

Politisti in civil arestandu-i pe protestatariFoto: Reuters

Tinerii, Raman Vasilyeu, Mikhail Muski si Paval Syarhey, membri ai miscarii nationaliste Frontul Tanar, au strigat "Stop comunismului" si "Faceti procesul comunismului" in timp ce au aruncat cu oua in statuia lui Lenin instalata in centrul capitalei bieloruse. La mica distanta, cateva zeci de comunisti depuneau flori in Piata pentru a marca cea de a 94-a aniversare a miscarii ce i-a adus pe bolsevici la putere, noteaza Radio Free Europe/Radio Liberty.

Belarus este una dintre putinele tari fost sovietice care continua sa aniverseze Revolutia din Octombrie. Sub administratia presedintelui Alexander Lukashenko, au fost putine proteste publice pe aceasta tema din cauza tolerantei scazute a guvernului. Tarile europene au criticat Belarus pentru lipsa de toleranta a regimului Lukashenko fata de opozitia politica.

Cu ocazia aniversarii de luni, presedintele Lukashenko si-a felicitat concetatenii, laudand idealuri ale revolutiei sovietice precum "eliberarea clasei muncitoare de exploatare".