Seful opozitiei de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a reclamat din nou alegeri anticipate sambata, dupa ce premierul Giorgios Papandreou a facut apel la formarea unui guvern de uniune nationala pe care nu il va conduce el, informeaza AFP.

"Mastile au fost aruncate, Papandreou a respins toate propunerile noastre, alegerile sunt singura solutie", a declarat Smaras, seful Noii Democratii, a doua formatiune politica a tarii, citat de un comunicat al partidului.

El a reactionat astfel la invitatia lui Papandreou de formare a unui guvern de uniune nationala tranzitoriu, pentru a salva tara si a o pastra in zona euro.

"Sambata, ma voi intalni cu presedintele Republicii, pentru a incepe tratativele privind componenta unui guvern de uniune nationala," a declarat Papandreou, in fata parlamentului.

Papandreou a anuntat ca intentioneaza sa discute cu patru partide pentru a forma un guvern de coalitie si ca se va intalni cu presedintele tarii, sambata, pentru a discuta aceasta chestiune.

Prim-ministrul Greciei le-a transmis parlamentarilor cat de important este pentru Grecia acordul de salvare, hotarat saptamana trecuta, la Bruxelles.

"Un acord care ne da siguranta, care ne garanteaza traseul in Europa; un acord care ne permite sa stergem o mare parte din datoriile noastre si sa platim dobanzi foarte mici pentru acestea. (Planul de salvare european-n.r.) Face ca redresarea noastra sa fie mult mai usoara in urmatorii ani", spune el. Acest acord nu trebuie pierdut, "este o prioritate nationala", a mai spus premierul grec.

Alegerile anticipate cerute de opozitie "ar fi o catastrofa", a reiterat premierul, punand accentul pe "problemele practice" care se vor ivi in acest caz, cum ar fi inchiderea parlamentului pentru cateva saptamani din cauza campaniei electorale, intr-un moment in care trebuie votate o serie de legi, pentru a valida acordul european sau bugetul pe 2012.

Samaras a intins mana miercuriu, pentru prima data, socialistilor, afirmandu-se pregatit de ratificarea planului european, insa a cerut in schimb plecarea lui Papadreou si organizarea de anticipate in cel mai scurt timp.