Autoritatile de la Belgrad au decis sa interzica parada homosexualilor, ce era programata sa se desfasoara duminica in capitala sarba, transmite CNN, citand un comunicat al politiei locale. Printre motivele invocate de Ministerul de Interne s-au numarat "obstructionarea transportului public, punerea in pericol a sanatatii si a moralei publice, precum si a sigurantei persoanelor si a proprietatilor".

Beograd parada ponosa, organizatorul evenimentului, a postat pe site-ul sau comunicatul Departamentului de Politie, fara insa sa faca vreun comentariu. Decizia politiei ar putea sa fie contestata de organizatori.

CNN aminteste ca marsurile homosexualilor desfasurate in anii trecuti la Belgrad au fost marcate de violente, determinand prezenta unor forte masive de ordine.

In octombrie 2010, cei circa 1.000 de participanti la parada au fost atacati cu bombe incendiare si pietre. Cel putin 40 de politisti din cei peste 5.000 care protejau manifestantii au fost raniti.

Fortele de securitate au arestat aproximativ 60 de persoane care-i atacasera pe participantii la mars

Cu un an inainte, in 2009, autoritatile au interzis parada gay dupa aparitia mai multor graffiti anti-homosexuale.

Prima parada gay din Belgrad, desfasurata in 2001, a fost marcata de violente. Mai multe persoane au fost atunci ranite in confruntarile dintre homosexuali si extremisti.