Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a aparat vineri, la New York, separatistii europeni, declarand ca galezii, bascii si corsicanii sunt victimele "discriminarii" din partea guvernelor occidentale si a Consiliului de Securitate al ONU, relateaza AFP.

A doua zi dupa discursul pe care l-a sustinut la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, boicotat de occidentali, Ahmadinejad a organizat o conferinta de presa in care a spus ca statele occidentale si-au demonstrat incapacitatea de a gestiona "crizele sociale, economice si financiare".

El a criticat Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite care a sustinut independenta Sudanului de Sud, dar refuza sa se exprime in ceea ce priveste separatistii europeni.

Evocand rezervele de petrol din Sudanul de Sud, presedintele iranian a spus ca guvernele occidentale au "sustinut asiduu si serios referendumul care viza divizarea poporului sudanez, argumentand ca e vorba de dreptul popoarelor".

"Dar de numerosi ani irlandezii se bat, scotienii se bat, galezii se bat, corsicanii in Franta, ca si miscarea basca din Spania", a acuzat acesta.

Pana acum, a continuat Ahmadinejad, nici Consiliul de Securitate, nici guvernele occidentale "nu autorizeaza pronuntarea cuvantului 'referendum' in ceea ce priveste regiunile pe care le-am mentionat. Este deci vorba in mod clar de discriminare".