Evacuarea a 30 de milioane de oameni din capitala Tokyo si din imprejurimi era cel mai pesimist scenariu luat in calcul dupa cutremurul si tsunami-ul devastator din 11 martie, care au dus la avarierea grava a centralei nucleare de la Fukushima, dezvaluie fostul premier japonez Naoto Kan, intr-un interviu acordat Kyodo News si citat de CNN. Oficialul japonez a mai marturisit ca "Nu eram sigur daca Japonia va mai putea functiona ca stat".

Naoto Kan a mai povestit ca s-a temut ca, in cazul unei evacuari de asemenea dimensiuni, lucrurile ar risca sa degenereze in haos: "Nu mai vazusem niciodata o situatie similara - un cutremur atat de puternic, un tsunami si un accident nuclear, toate in acelasi timp".

Guvernul condus de Naoto Kan s-a retras de la putere in luna august, in urma criticilor legate de gestionarea situatiei de dupa dezastrul care a lovit Japonia in luna martie.

Autoritatile de la Tokyo au anuntat ca reconstructia dupa cutremurul si valurile tsunami care au devastat arhipelagul in luna martie nu va intampina probleme de finantare, insa ar putea dura in jur de 5 ani, pentru ca urmele catastrofei sa fie sterse complet.