Datele transmise marți de Statistică prin care se confirmă încetinirea economiei prefigurează un viitor apropiat destul de complicat în plan economic.

Marcel CiolacuFoto: Guvern

Pe lângă conflictele deschise din Ucraina și Israel, peisajul economic european arată destul de precar, iar mediul de afaceri privat are o perspectivă sumbră a următoarelor 6 luni.

Aproape două treimi dintre șefii de companii românești chestionați de Impetum Group spun -în privința economiei naționale- că lucrurile se vor înrăutăți.

Cu „vitezometrul” economiei blocat la 1,8% creștere pe primele 9 luni, managerii români sunt rezervați cu privire la evoluția economiilor europene și mondiale. Desigur, un recul al cererii externe ne va afecta direct sau indirect, în funcție de gradul de deschidere al fiecărei companii.

Ponderea șefilor de firme care se așteaptă la creșterea investițiilor publice s-a înjumătățit, la fel cum a scăzut la jumătate ponderea celor care cred că vom asista la creșterea investițiilor private.

Partea proastă e că atunci când executivii români își pierd încrederea în economie ei reacționează pe măsură și își reduc la rândul lor apetitul pentru investiții, preferând precauția și așteptarea unor vremuri mai bune.

Pentru viitorul apropiat (6 luni), cele mai critice situații cu care s-ar putea confrunta sunt cele din tabelul de mai jos: solicitări de creșteri salariale, scăderi ale profitului și nevoia de finanțare externă (ceea ce poate indica o problemă de lichidități și spectrul insolvenței).

Pe scurt, lovit de noile măsuri fiscale, mediul de afaceri se așteaptă în continuare la încetinirea economiei.

Lucru recunoscut și de șeful Statului: „Ştiu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri. Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, şi va adopta măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiţii productive, în beneficiul economiei noastre”, a spus preşedintele Iohannis.

Numai că pachetul fiscal a rămas bătut în cuie, Statul preferând să suprataxeze tot ce mișcă în economie- în special pe oamenii de afaceri corecți care-și achită datoriile- tocmai pentru că e incapabil să depisteze marii evazioniști. Pe termen foarte scurt măsura poate că le va aduce un modest supliment financiar la buget, dar prin deciziile pe care oamenii de afaceri le vor lua ca să-și protejeze businessul, ar putea afecta economia din punct de vedere social (prin concedieri, renunțarea la investiții șamd) sau chiar să sădească semințele unei viitoare crize.