Cei mai mulți turiști care ne vizitează preferă fie Capitala, fie Clujul, Constanța ori Valea Prahovei, potrivit datelor transmise de INS. La polul opus, câteva județe abia adună firimiturile care rămân pe masa turismului românesc.

Turiști pe o plajă din stațiunea MamaiaFoto: Inquam Photos / George Călin

Cel mai puțin atrăgător de turiști județ: Teleorman

Poate că județul ar putea deveni o destinație turistică. Dar deocamdată, nicăieri în România numărul turiștilor care-l vizitează nu e atât de mic. Pe site-ul Consiliului Județean Teleorman, scrie că potentialul turistic nu este unul impresionant, în principal fiind practicat turismul de tranzit si agrement.

„Se poate practica în conditii deosebite pescuitul si vânatoarea. Datorita configuratiei sale geografice – campie traversata de ape, principalul punct de atractie este fluviul Dunarea si lunca sa, care este de o frumusete aparte, fiind zona cu cele mai generoase (sic!)”, mai notează autoritatea județeană.

Datorita facilitatilor care vor fi create la Turnu Magurele turismul si capacitatile de cazare se vor dezvolta foarte repede in aceasta zona. Pentru localitatile situate pe malul Dunarii, agroturismul este o idee de viitor datorita posibilitatilor de pescuit si vanatoare existente in zona si care reprezinta puncte de atractie pentru turisti, mais scriu cei de la CJ. Teleorman

Site-urile de profil notează ca atracții Muzeul Judetean de Istorie, Catedrala Ortodoxa Sf Alexandru, Manastirea Plaviceni-Alunis, Cetatea Mircea cel Batran, Casa Memoriala Marin Preda, Casa Memoriala Zaharia Stancu, Cetatea Cazacilor, Curtea Constantin Balaceanu, Rezervatia Vatafu-Lungulet.

Citește aici un foarte bun reportaj despre turismul din Teleorman.

În iunie 2023, în Teleorman au existat 131 de sosiri ale turiștilor străini.

Giurgiu al doilea județ lipsit de turiști

În iunie anul acesta, doar 400 de turiști străini au ajuns în Giurgiu, deși ai ce vizita în județ. Pe site-urile de promovare turistică sunt menționate mai multe obiective de avut în vedere: Turnul cu ceas, Cetatea lui Mircea, Statuia lui Mihai Viteazu, Biserica Inaltarea Domnului, Mausoleul Eroilor, Muzeul Judetean Teohari Antonescu, Schitul Sfantul Nicolae, Plaja Veche, Podul Bizetz, Ateneul Nicolae Balanescu ș.a.

Ambițiile autorităților sunt mari, dar ai e mult până la îndeplinirea lor. „Modernizarea, dezvoltarea și creșterea capacității portului Giurgiu de a primi și gestiona nave pentru turism, inclusiv nave de croazieră”, arată CJ Giurgiu în strategia pe care și-o propune.

Alte locuri de vizitat: Manastirea Comana, Parcul Natural Comana, Baza hipica Regatul Cailor Adunatii-Copaceni, Centrul Vechi Giurgiu, Lacul Greaca sau Rezervatia de Bujor Romanesc Padina Tatarului

Consiliul Județean de acolo împreuna cu autoritățile bulgare au derulat mai multe proiecte comune prin care s-a încercat creșterea numărului de turiști. E drept, în cazul unora, rezultatele au fost modeste. În cadrul unuia din aceste proiecte „au fost selectate 10 sate din județul Giurgiu și 10 sate din districtul Ruse cu cel mai mare potențial pentru turism rural. Acesta a fost evaluat într-un studiu comun al comunităților rurale cu potențial turistic. Bazat pe Studiul comun, a fost dezvoltată o strategie comună de evaluare care explorează potențialul zonei mai largă Giurgiu-Ruse de a atrage căutare turistică și de a dezvolta un brand puternic de calitate și o etichetă regională prin experiențe și produse care pot fi oferite. Pentru promovarea Strategiei comune de evaluare, partenerii proiectului au planificat o serie de mese rotunde cu părțile interesate din fiecare din cele 20 de sate selectate. De asemenea, au fost realizate o serie de activități de comunicare și materiale promoționale, precum și videoclipuri promoționale”, se arată pe pagina proiectului.

Județul Olt

Circa 1700 de turisti străini în iunie.

Locuri de vizitat: Cele mai importante atracţii turistice din Judeţul Olt sunt Pădurea de la Reşca cu cabana de vânătoare, Mănăstirile Brâncoveni, Calui sau Clocociov, Cetatea Sucidava de la Corabia, centrul de ceramică de la Oboga-Calui, Municipiul Slatina, Muzeul de arheologie şi etnografie din Corabia sau Casa Memoriala Nicolae Ceausescu. Dar sunt şi alte locuri frumoase.

Cele mai vizitate localități din județ sunt Slatina (14.000 de turisti în 2022) , Caracal (3500 turiști) , Corabia (2000 de turiști) și Scornicești (1100 turiști anul trecut)

Cea mai puțin vizitată localitate (doar 23 de turiși în 2022): Bobicești.

Județul Sălaj

Are multe locuri frumoase, cei de la Consiliul Județean par să se ocupe de „Sălajul turistic”, dar cu toate acestea....

În iunie, circa 1500 de turiști străini au venit în Sălaj.

Locuri de vizitat:

Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou - Peste 5.000 de specii de plante provenite din variate zone geografice ale lumii, un punct de atracție pentru vizitatori

Muzeul traditional din Iaz- Compus din trei gospodării țărănești vechi de trei secole, la care se adaugă mii de exponate strânse de la bătrânii de pe Valea Barcăului, acest pitoresc muzeu al satului îi face pe turiști să retrăiască ­atmosfera secolelor XVIII-XIX

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord- Sinagoga a fost construită în anul 1883 și transformată în primul Muzeu al Holocaustului din România.

Complexul Arheologic Porolissum - Castrul roman de la Porolissum se întinde pe teritoriul administrativ al localităţii Moigrad, com. Mirşid şi al localităţilor Brebi şi Jac, com. Creaca

Grădina Zmeilor - Rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci.

Poiana Narciselor- Pe lânga narcise (Narcissus stelaris) rezervaţia adapoşteste un ecosistem de pajişte bine conservat, cu o bogată diversitate floristică

Calcarele de Rona este o rezervaţie naturală (monument al naturii) de tip geologic și peisagistic, constituită din depozite lacustre formate din calcare cu conținut numeros de resturi fosile

Județul Ialomița

Problema în Ialomita este că are foarte puține locuri de cazare. Circa 2500 în tot județul, din care 2000 sunt doar în stațiunea Amara.

Dar de văzut, ai ce vedea acolo.

Cel mai cunoscut și cautat obiectiv turistic din Ialomita este lacul Amara. Peisaj deosebit, lac cu nămol care are proprietăți curative, ideal pentru tratarea diferitelor afectiuni: de la dermatologice, neurologice periferice, la cele reumatice inflamatorii. Lacul se gaseste la circa 7 kilometri de municipiul Slobozia.

Manastirea Balaciu, construita intre anii 1822 – 1825 - o altă țintă turistică demnă de a o bifa într-o excursie. Sau lacul Strachina- considerat rezervatie naturala protejata si un adevarat paradis pentru pasarile de apa.

Piscul Crasani, unul dintre cele mai vechi situri arheologice din tara, unde s-au descoperit cele mai vechi urme de asezare fortificata din Muntenia, urmele datand din perioada neolitica. Peste ruinele vechii asezari fortificate s-a ridicat ulterior cetatea geto-dacica Helis, cunoscuta si sub denumirea de “Cetatea Soarelui”, despre care se spune ca ar fi fost resedinta cunoscutului rege Dromichaites. Cercetarile sustin ca, in perioada geto-dacilor, cetatea Helis a fost un important centru comercial.