​Prezenta din nou consistenta pentru Romania la festivalul elvetian care se desfasoara intre 3 si 13 august. Daca anul trecut "Morgen" si "Periferic" erau in Competitia Internationala, acum a venit randul noilor lungmetraje realizate de Adrian Sitaru si Anca Damian. Li se adauga lungmetrajul "Sette opere di misericordia", de Gianluca si Massimiliano De Serio, in care joaca Olimpia Melinte, precum si scurtmetrajul lui Bogdan Mirica, "Bora Bora".

Imagine din filmul "Din dragoste, cu cele mai bune intentii"Foto: Parada Film

"Din dragoste, cu cele mai bune intentii", de Adrian Sitaru, si "Crulic - Drumul spre dincolo" de Anca Damian se aliniaza intr-o Competitie Internationala cu 20 de titluri de filme prezentate in mare majoritate in premiera mondiala.

"Un amour de jeunesse"/ "Goodbye First Love" de Mia Hansen-Løve, "The Loneliest Planet" de Julia Loktev (coproductie SUA-Germania in care joaca Gael Garcia Bernal) sau "El ano del tigre" / "The Year of the Tiger" de Sebastián Lelio (Chile) au fost de asemenea selectionate, dar si coproductia italo-romana "Sette opere di misericordia", in care tanara Olimpia Melinte joaca rolul principal feminin alaturi de cunoscutul actor italian Roberto Herlitzka.

Filmul marcheaza debutul in lungmetraj al gemenilor Gianluca si Massimiliano De Serio, fiind coprodus de Dan Burlac si firma romaneasca Elefant Film impreuna cu La Sarraz Pictures. Filmat in intregime la Torino, filmul are ca personaje principale o tanara din Moldova si pe italianul muribund pe care il ingrijeste, fiind o poveste despre ispasire - asa cum o arata si titlul.

Pentru a alege interpreta principala, cei doi regizori au vazut in Romania 250 de candidate. Olimpia Melinte s-a lansat in lungmetraj cu rolul principal din filmul lui Mircea Daneliuc, "Cele ce plutesc".

Cu "Din dragoste, cu cele mai bune intentii", Adrian Sitaru revine la Locarno unde a primit "Leopardul de Aur" pentru scurtmetrajul "Valuri", in 2007. De fapt, Locarno a fost festivalul care l-a lansat pe Sitaru. Cu acest al doilea lungmetraj al sau (dupa "Pescuit sportiv"), regizorul roman nareaza o poveste partial autobiografica urmarind felul cum oamenii din Romania zilelor noastre gestioneaza momentul delicat al imbolnavirii unei persoane apropiate.

Bogdan Dumitrache interpreteaza rolul principal, pe Alex, Natasa Raab e mama eroului, al carei accident vascular da existenta lui Alex peste cap si il arunca in plina criza, Marian Ralea e tatal, iar Alina Grigore iubita. Filmul e produs de HiFilm in coproductie cu alta companie romaneasca, 4Proof Film, si cu ungurii de la Cor Leonis Films, in asociere cu Movie Partners in Motion.

Stilistic vorbind, Adrian Sitaru si directorul sau de imagine, Adrian Silisteanu, folosesc acelasi Point Of View-ul folosit in "Pescuit sportiv", putin modificat insa. "Din dragoste, cu cele mai bune intentii" va avea premiera romaneasca in aceasta toamna.

"Crulic", de Anca Damian, e un experiment cu totul nou pentru cinemaul romanesc, desi nu e nou pentru cel mondial. Urmand calea deja clasicelor "Persepolis" de Marjane Satrapi si, mai ales, "Waltz with Bashir" de Ari Folman, "Crulic" e un documentar de animatie inspirat din povestea tragica a lui Claudiu Crulic, tanarul care a murit in 2008 intr-o inchisoare din Cracovia, dupa ce a facut greva foamei ca sa demonstreze ca a fost acuzat pe nedrept de furt.

Lansata ca autor de documentare, Anca Damian a debutat in regia de lungmetraj fictiune cu "Intalniri incrucisate", iar acum a revenit la vechea sa pasiune. Ea a fost singurul roman caruia i s-a permis accesul complet la dosare. A stat de vorba cu colegul de celula al lui Claudiu Crulic, cu paznici, vecini din Polonia, procurori samd timp de un an. Filmul amesteca animatie realizata de mana cu documente, fotografii, cifre si date reale.

Partea de animatiw a filmului e asigurata de : Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Bentu, Dragoş Ştefan si Tuliu Olteanu. Vlad Ivanov citeste din off comentariul, el fiind de fapt eroul - pentru ca filmul e vazut ca un flashback. "Crulic- Drumul spre dincolo" a fost realizat cu participarea generoasa si prompta a unor institutii de film din Polonia (printre care Institutul Polonez de Film), dar in Romania a fost luxat prima oara cand a cerut bani de productie la CNC, primind pana la urma finantare. Proiectul este produs de firma Aparte Film, condusa de Anca Damian.

Si scurtmetrajul

"Bora Bora", premiat recent la TIFF, Cluj-Napoca, a fost selectionat in competitia scurtmetrajelor, Pardi di Domani/Leopards of Tomorrow, unde a fost premiat Adrian Sitaru pentru "Valuri". Filmul care ii are in distributie pe Alexandru Potocean, Mirela Zeta, Ion Sapdaru si Teo Corban, va avea astfel premiera internationala (lungmetrajele romanesti de mai sus sunt in premiera mondiala.).

"Bora Bora" e o poveste despre un pescar dintr-o zona secetoasa din Romania, care isi vinde inocent din pamant unui strain, nestiind ce plante periculoase va planta acesta pe el, gest pentru care tot el va plati.

Bogdan Mirica a studiat filmul in Marea Britanie si de trei ani, de cand s-a intors in Romania, a colaborat cu MediaPro Pictures, care i-a produs acum acest scurtmetraj.

Puncte fierbinti

A 64-a editie a Festivalului de la Locarno prezinta in acest an in Piazza Grande si asteptate superproductii americane precum "Cowboys and Aliens" de Jon Favreau (in premiera europeana) sau "Super 8" de J.J. Abrams (ca film de deschidere), dar si "Un american la Paris" de Vincente Minnelli (ca parte a retrospectivei complete inchinate cineastului italian) sau "Le Havre" de Aki Kaurismaeki.

Noul director al festivalului, Olivier Pere (care a fost o vreme selectionerul sectiunii canneze "Quinzaine des Realisateurs"), incearca sa combine curentul "mainstream" cu cinefilia si, ca miscare strategica, readuce blockbusterul la Locarno. Prima consecinta e ca sporeste numarul vedetelor.

Printre cei asteptati in acest an la festival se numara Harrison Ford, Daniel Craig, Olivia Wilde, Bruno Ganz, Claudia Cardinale, Ingrid Caven, Claude Goretta, Hitoshi Matsumoto, Kabir Bedi, Daniel Brühl, Guy Bedos, Kati Outinen, Pierre Richard, Maribel Verdú, Anri Sala si Nicolas Winding Refn.

Festivalul o omagiaza la aceasta editie pe Claudia Cardinale, oferindu-i un Leopard de Aur pentru intreaga cariera, la fel pe actorul Bruno Ganz si pe regizorul Claude Goretta. Abel Ferrara va primi Pardo d’Onore Swisscom, iar Mike Medavoy Premiul "Raimondo Rezzonico".

"Andrei Rubliov" de Andrei Tarkovski sau varianta restaurata a lui "Despair" de Rainer Werner Fassbinder, film din 1978, vor fi prezentate in sectiunea "Past masterpieces", alaturi de "Schatten der Engel"/"Shadows of Angels" de Daniel Schmid si "Lo zio di Brooklyn" de Franco Maresco si Daniele Ciprì.