Cand a luat sfarsit Festivalul de la Toronto, cel mai important festival de film din America, site-ul de specialitate indieWIRE a rugat 33 de critici si bloggeri americani sa dea niste cotatii sub forma de litere tuturor filmelor pe care le-au vazut. In urma centralizarii a rezultat o lista de numai opt filme care aveau cele mai multe "A"-uri. Printre acestea se numara si eseul lui Andrei Ujica, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu".

Imagine din filmFoto: Voodoo Films

Din lista mai fac parte: "127 Hours" de Danny Boyle, "Black Swan" de Darren Aronofsky, "I Saw The Devil" de Kim Jee-woon, "The King's Speech" de Tom Hopper, "Nostalgia for the Light" de Patricio Guzman, "The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town" de Thom Zimny si "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" de Apichatpong Weerasethakul.

La sondaj au participat 33 de critici si bloggeri (colaboratori ai indieWIRE) care au votat peste 130 de filme, printre care si "Amigo" de John Sayles, "Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame" de Tsui Hark, "Essential Killing" de Jerzy Skolimowski, "Film Socialisme" de Jean-Luc Godard, "Hereafter" de Clint Eastwood, "The Conspirator" de Robert Redford, "The Illusionist" de Sylvain Chomet, "I'm Still Here" de Casey Affleck, "Mysteries of Lisbon" de Raul Ruiz, "Norwegian Wood" de Tran Anh Hung, "Of Gods and Men" de Xavier Beauvois, "Passione" de John Turturro, "Poetry" de Lee Chang-dong, "Potiche" de Francois Ozon, "Promises Written in Water" de Vincent Gallo, "The Sleeping Beauty" de Catherine Breillat, "The Strange Case of Angelica" de Manoel de Oliveira, "Tabloid" de Errol Morris, "Thirteen Assassins" de Takashi Miike, "The Town" Ben Affleck, "The Trip" de Michael Winterbottom, "You Will Meet a Tall Dark Stranger" de Woody Allen.

Festivalul de la Toronto, care s-a incheiat in 19 septembrie, a avut drept castigatori filmele: "The King's Speech" de Tom Hopper, distins cu Premiul Publicului, "The First Grader" de Justin Chadwick, documentarul "Force of Nature: The David Suzuki Movie" de Sturla Gunnarsson, "Beautiful Boy", regizat de Shawn Ku si "L'Amour Fou" de Pierre Thoretton (ultimele doua premiate de critica). Spre deosebire de alte festivaluri importante, la Toronto nu exista jurii, premiile fiind acordate de spectatori si de critici.

Dupa un periplu stralucitor pe la festivaluri internationale si o "trena" de cronici superlaudative in mari publicatii, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" ajunge pe ecranele romanesti in 29 octombrie, fiind distribuit de firma lui Cristian Mungiu, Voodoo Films care pune la punct o lansare de zile mari, ca pe vremuri...

IndieWIRE (www.indiewire.com) e cea mai cunoscuta si mai respectata publicatie online consacrata cinematografului independent ("for independent-minded filmmakers, the industry and moviegoers alike", se recomanda), infiintata in 1996 si relansata in 2009. In 2000 revista "Variety" il numea un "must read", iar in 2002 "Forbes" il socotea "cel mai bun site de cinema".

Cei 33 de critici participanti la sondaj lucreaza, printre altele, pentru CNN, "Variety", "L.A. Weekly", Movie City News, Movieline, "Time Out New York", "Esquire" sau "Life".