Miercuri, 2 iunie, in cadrul Zilei Maghiare, TIFF a pregatit publicului cinefil o serie de proiectii surpriza, printre care se numara Nu suntem prieteni al lui György Pálfi, film in care cei noua actori amatori, directorul de imagine, regizorul si scenaristii au recurs la improvizatii, Bibliotheque Pascal in regia lui Szabolcs Hajdu, vorbit majoritar in limba romana si filmat partial in Romania si avandu-i ca actori pe Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic Jr., dar si un documentar despre Ferenc Puskás, fost mare jucator al echipei de fotbal Real Madrid.

Dupa Off Hollywood si Palme albe, Szabolcs Hajdu revine la TIFF cu Bibliotheque Pascal, povestea plina de intamplari dramatice a unei femei nevoite sa plece in strainatate pentru a-i asigura fetitei sale un trai decent. Prezentat in premiera mondiala in cadrul sectiunii Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010, vorbit majoritar in limba romana si filmat partial in Romania, Bibliotheque Pascal reuneste in distributie unele dintre cele mai sonore titluri din cinematografia romaneasca: Razvan Vasilescu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic Jr., Mihai Constantin, Dorel Visan, Ion Sapdaru.

Proiectia filmului este programata pentru ora 18:00, la Cinema Republica si va avea loc in prezenta extraordinara a regizorului Szabolcs Hajdu, precum si a actorului Andi Vasluianu.

Direct de pe covorul rosu de la Cannes, unde a fost prezent in competitia oficiala a festivalului, vine cel mai recent film al lui Kornel Mundruczo: Frankenstein Project, despre un tanar de 19 ani care paraseste internatul pentru a se intoarce in familia sa. Incercarile de a restabili legaturile cu cei apropiati si de a le recastiga afectiunea se dovedesc a fi dezastruoase. Filmul va fi proiectat la Cinema Echinox, incepand cu ora 21:30.

Lista de titluri hit continua la Cinema Victoria, de la ora 14:30, cu o productie in regia lui Aron Matyassy, distinsa cu Premiul pentru cel mai bun film de lung metraj la Saptamana Filmului Maghiar din 2009. Cinefilii vor afla povestea lui Ivan, un mecanic care traieste impreuna cu sora lui autista pe nume Eszter intr-un sat dezolant de langa granita Ungariei de Est. Cand aceasta trece prin experienta traumatizanta a unui viol, a carui investigatii ajung intr-un punct mort, Ivan decide sa ia dreptatea in propriile maini.

Krisztina Goda, regizorul filmului Drumul spre glorie/ Szabadsag, szerelem, prezentat la editia TIFF din 2008, revine la Cluj cu o comedie neagra, plina de rasturnari de situatie si momente ce vor starni hohote de ras, dar si suspans: Cameleonul. Filmul este programat la Cinema City, Sala 10, de la ora 11:00.

Te aici va rula, de la ora 13:30, un film pe placul fanilor de thriller si SF: Transmisiunea, de Roland Vranik. Filmata la Constanta, aceasta tragicomedie absurda se invarte in jurul a trei frati care trebuie sa treaca peste propriile tragedii in timp ce lumea din jur se prabuseste.

Nu suntem prieteni, a lui György Pálfi, regizorul filmului-cult care a facut furori la TIFF 2006, Taxidermia, este un alt film din Ziua Maghiara, realizat din improvizatii. Nu doar cei noua actori amatori au improvizat, ci si directorul de imagine, regizorul si scenaristii. Povestea s-a creat pe loc din reactiile si ideile actorilor, iar rezultatul este unul cat se poate de .... comic. Publicul este asteptat la acesta poveste cu multe rasturnari de situatie si momente absurde de la ora 23.00, la Cinema Arta.

Ziua maghiara se incheie la TIFF Meeting Point, de la ora 23:00, cu documentarul The Muzsikas Story, in regia lui Peter Pal Toth, o incursiune captivanta in lumea faimosului ansamblu de muzica populara Muzsikas, care a cucerit o lume intreaga, prezentata de cunoscutul compozitor roman Alexandru Balanescu.

Spectaculosul Ursus Open Air din Piata Unirii va gazdui, de asemenea, proiectia unuia dintre cele mai premiate si mai indragite documentare maghiare ale deceniului.

De la ora 21:45, microbistii si fanii celebrului jucator de fotbal Ferenc Puskás nu trebuie sa rateze Puskás Hungary, un documentar in regia lui Tamás Almási despre marele capitan al echipei maghiare din anii '50, care a invins saracia si exilul, a trecut prin Cel de-al Doilea Razboi Mondial si Revolutia din 1956, ajungand atacantul celebru in toata lumea al echipei Real Madrid. Senzationala poveste de viata a lui Puskas, dar si imaginile de arhiva cu Ferenc Puskas, difuzate in premiera, sau relatarile emotionante ale celebrilor Pele, Alfredo di Stefano, Franz Beckenbauer sau Michel Platini sunt numai cateva dintre motivele pentru care spectatorii TIFF nu trebuie sa rateze aceasta proiectie speciala.

Mai multe pe site-ul festivalului.