Dan Perjovschi este invitatul special al Festivalului International de Film Documentar de la Londra, in calitate de protagonist al primului film despre el si arta sa, regizat de Anna Marziano. Filmul se numeste Mainstream si va fi prezentat in premiera la prestigioasa galerie Tate Modern pe 4 mai.

Dan Perjovschi este invitatul special al Festivalului International de Film Documentar de la Londra, in calitate de protagonist al primului film despre el si arta sa, regizat de Anna Marziano.

Realizat in 2009, filmul se numeste Mainstream si va fi prezentat in premiera la prestigioasa galerie Tate Modern pe 4 mai a.c., in colaborare cu Institutul Cultural Roman din Londra, ca unul dintre evenimentele principale ale Festivalului. Artistul va fi prezent la eveniment nu pentru a desena, ci pentru o discutie cu publicul despre ideile si proiectele sale, coordonata de curatoarea Maeve Polkinhorn.

Mainstream (Franta/ 25 min) il surprinde pe Dan Perjovschi in Paris, lucrand la una dintre expozitiile recente. Artistul este filmat pe strazile orasului, desenand sau luand permanent notite in agenda lui. Documentarul este e meditatie asupra practicii originale a lui Dan Perjovschi, reflectand natura efemera si performativa a creatiei sale.

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani contemporani. Lucrarile sale executate pe fatadele si peretii centrelor de arta din toata lumea sunt comentarii ironice asupra problemelor politice, sociale si culturale curente, extrem de apreciate de publicul de specialitate si cel general. In Marea Britanie, artistul a avut o expozitie personala la Members’ Room la Tate Modern Londra in 2006, in 2008 la galeria Tate din Liverpool, iar in 2009 la Bloomberg Space, Londra, alaturi de diverse participari la expozitii de grup.

In cadrul aceluiasi Festival de Film Documentar, pe 7 mai, ICR Londra organizeaza si proiectia documentarului Lumea vazuta de Ion B. in regia lui Alexander Nanau, la The Horse Hospital Cinema.

Filmul prezinta povestea lui Ion Barladeanu, care de la o viata de vagabond pe strazile Bucurestiului a ajuns intr-un an artist de prestigiu international, cu expozitii alaturi de lucrari de Andy Warhol. Colajele sale au fost deja prezentate in The Guardian, care afirma: Lumea artistica este uimita de geniul fara casa din Romania: fostul vagabond in varsta de 63 de ani este apreciat pentru lucrarile facute in timpul dictaturii lui Ceausescu. Totodata, Alexander Nanau a dat un interviu despre film pentru postul de radio BBC World Service in martie a.c.

Filmul a castigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar in 2010 si se afla in prezent in circuitul festivalurilor internationale.

Proiectia de la The Horse Hospital Cinema va fi urmata de o discutie cu regizorul Alexander Nanau.

Aflat la a patra editie, Festivalul International de Film Documentar de la Londra se desfasoara in perioada 23 aprilie - 8 mai si prezinta 130 de filme din 36 de tari.