"Este al doilea an consecutiv cand un film aclamat este omis de pe lista scurta", scrie "The Hollywood Reporter", anuntand lista de noua titluri din care se vor alege nominalizarile la Oscarul acordat unui film vorbit in alta limba decat engleza. Publicatia americana spune ca anul trecut acest film a fost "432". Surpriza acestei editii este lasarea pe dinafara a lui "Gomorra".

Mare castigator al Premiilor Academiei Europene de Film si premiat si la Cannes, filmul lui Matteo Garrone a fost omis din lista de noua titluri din care se extrag in curand nominalizarile. De pe aceasta lista fac parte: "Waltz with Bashir" de Ari Folman (Israel), "Entre les murs"/"In clasa" de Laurent Cantet (Franta),"Revanche," de Gotz Spielmann (Austria), "The Necessities of Life" de Benoit Pilon (Canada), "The Baader Meinhof Complex" de Uli Edel (Germania), "Departures" de Yojiro Takita (Japonia), "Tear This Heart Out" de Roberto Sneider (Mexic), "Everlasting Moments" de Jan Troell (Suedia) si "3 Monkeys" de Nuri Bilge Ceylan (Turcia).

Filmul lui Nae Caranfil, "Restul e tacere", care a reprezentat Romania, a ratat si el sansa - destul de mica, de altfel - de a se regasi pe aceasta lista, in lipsa unui distribuitor in SUA.

Ca o coincidenta, "Gomorra" are in Statele Unite acelasi distribuitor pe care l-a avut si filmul lui Cristian Mungiu, IFC. Potrivit publicatiei americane mai sus-citate, unii membri ai Academiei Americane de Film si Televiziune au considerat filmul lui Matteo Garrone prea dificil, iar altii au fost derutati de faptul ca e vorbit si in italiana, si in dialect napolitan.

Dupa ce, anul trecut, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", precum si "Persepolis" nu s-au regasit pe lista scurta, presa americana a declansat o campanie care a dus la modificarea procedurii de votare.

Nominalizarile la Premiile Oscar se vor anunta in ziua de 22 ianuarie.

Din distributia filmului german "The Baader Meinhof Complex" face parte si actrita de origine romana Alexandra Maria Lara.