​Noaptea Alba a Filmului Romanesc

Din centrul Bucurestiului pana in Ferentari: 1 noapte, 10 locatii, 40 de filme

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 9 septembrie 2016, 11:43


Noaptea Alba a Filmului Romanesc
Foto: Poster
Într-o singură noapte, în 10 locații - săli de cinema, parcuri sau locuri neconvenționale, bucurestenii pasionati de film vor putea urmări in Noaptea Albă a Filmului Românesc nu mai puțin de 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurt metraj, în proiecții speciale sau în avanpremieră. Evenimentul are loc pe 16 septembrie, iar intrarea este liberă.

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

Pentru prima dată, proiectul se extinde în mai multe cartiere, inclusiv în Ferentari, la Clubul de Educație Alternativă (CEA), un spațiu deschis, creat de Fundația Policy Center for Roma and Minorities pentru copiii aflați în situații de risc din zonele de tip ghetou din Ferentari. Clubul este deschis tot anul, iar la activitățile zilnice participă în jur de 300 de copii. Proiecțiile vor avea loc la Școala 136 și Școala 147 din Ferentari. Aici, spectatorii vor urmări povești care le sunt familiare, cum e cea din Roboțelul de aur (r. Mihai Dragolea, Radu Mocanu), un documentar emoționant despre Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană, care se pregătește pentru ultimul campionat cu speranța că îi va aduce ceva ce n-a avut niciodată: o casă.

Alte două documentare despre lumea periferiilor vor rula în Parcul Crângași: Drumul spre succes (r. Andrei Teodorescu), lansat împreună cu albumul cu același titlu al lui Grasu XXL, și Youtube Bazaar (r. Dan Chișu), povestea inedită a vlogger-ului Bahoi. Printre cele cinci documentare din program se află și Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc), despre lupta unui om de a ține în viață cinematograful pe care-l are în grijă, și Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu), istoria captivantă a casetelor dublate de Irina Margareta Nistor care au circulat clandestin înainte de 1989.

Maratonul cuprinde filme de ficțiune precum Sieranaveda (r. Cristi Puiu), propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, Două lozuri (r. Paul Negoescu), o comedie cu Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol proiectată în avanpremiera lansării din 7 octombrie, Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), București NonStop (r. Dan Chișu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase). În avanpremieră, la Cinema Elvire Popesco, de la 1.00, va rula un film-surpriză, unul dintre cele mai așteptate din această toamnă.

16 povești scurte din selecția TIFF se pot savura în J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar. Teatrul Unteatru va găzdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Paștina, comemorat la 10 ani de la dispariție, și proiecțiile tribut in memoriam Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982).

Cei care vor să (re)vadă începuturile Noului Cinema Românesc au în program patru filme care împlinesc un deceniu de la lansare, în secțiunea 10 ani de la premieră, la Make a Point și Cinema Muzeul Țăranului: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Noaptea Albă a Filmului Românesc, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Primăriei Municipiului București.

PROGRAM - NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC | EDIȚIA A 7-A

BUCUREȘTI | 16 SEPTEMBRIECINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI: STUDIOUL HORIA BERNEA
(Str. Monetăriei, 3)

    20:30 - Sieranevada (2016, r. Cristi Puiu)

    00:00 - Ilegitim (2016, r. Adrian Sitaru)

CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI: OPEN AIR

    21:00 - Legături bolnăvicioase (2006, r. Tudor Giurgiu) – PROIECȚIE SPECIALĂ

– 10 ANI DE LA PREMIERĂ


CINEMA ELVIRE POPESCO (Bd. Dacia, 77)

    23:00 - Două lozuri (2016, r. Paul Negoescu) - AVANPREMIERĂ

    01:00 - Film surpriză - AVANPREMIERĂ


CENTRUL CULTURAL CASA ARTELOR (Bd. Mircea Vodă, 5)

    21:00 - Chuck Norris vs. Communism (2015, r. Ilinca Călugăreanu)

    22:30 - Acasă la tata (2015, r. Andrei Cohn)


PARCUL TITAN – PARCUL ARTELOR (Scena de pe malul lacului)

    20:30 - Dincolo de calea ferată (2016, r. Cătălin Mitulescu)

    22:00 - Cinema, mon amour (2015, r. Alexandru Belc)


PARCUL CRÂNGAȘI


    20:30 - Drumul spre succes (2015, r. Andrei-Nicolae Teodorescu)

    21:00 - YouTube Bazaar (2015, r. Dan Chișu)


TEATRUL UNTEATRU (Str. Sfinții Apostoli, 44)

    19:00 - Arta apărării individuale (1980); Atelier cu călăuza (1985); Iar ca sentiment, un cristal (1986); Oameni care povestesc (1983) - TRIBUT OVIDIU BOSE PAȘTINA

    20:30 - La capătul liniei (1982, r. Dinu Tănase) - TRIBUT MIRCEA ALBULESCU

    22:00 - După-amiaza unui torționar (2002, r. Lucian Pintilie) - TRIBUT RADU BELIGAN

    23:30 - Operațiunea Monstrul (1976, r. Manole Marcus) - TRIBUT MARIN MORARU

DESCHIS GASTROBAR (Splaiul Unirii, 160)

    20:00 – 23:00 - Scurtmetraje românești din selecția TIFF 2016

Te mai uiți și la om (r. Ana Maria Comănescu); Ninel (r. Constantin Popescu); Wall (r. Mihai Radu Dan); Ana se întoarce (r. Ruxandra Ghițescu) ; 7 luni mai târziu (r. Andrei Crețulescu) ; Blana (r. Tudor Botezatu); Oase pentru Otto (r. Matei Lucaci-Grunberg); O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe)


J’AI BISTROT (Calea Griviței, 55)

    20:00 – 23:00 - Scurtmetraje românești din selecția TIFF 2016

Mă cheamă Costin (r. Radu Potcoavă); Ferdinand 13 (r. Cecilia Ștefănescu); 4:15 Sfârșitul lumii (r. Gabi Sarga, Cătălin Rotaru); Proiecționistul (r. Norbert Fodor); Miercuri (r. Goran Mihailov); Un gust amar (r. Raluca Ungureanu); Raisa (r. Pavel Cuzuioc); O faptă bună (r. Andrei Gruzsniczki)


MAKE A POINT (Șos. Morarilor, 1 – în incinta Postăvăriei Române)

PROIECȚII SPECIALE – 10 ANI DE LA PREMIERĂ

    19:00 - Hârtia va fi albastră (2006, r. Radu Muntean)

    21:00 - Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006, r. Cătălin Mitulescu)

    23:00 - A fost sau n-a fost? (2006, r. Corneliu Porumboiu)


CLUBUL DE EDUCAȚIE ALTERNATIVĂ
(Școala 136 – Prelungirea Ferentari, 68 și Școala 147 – Strada Bacău, 1)

    18:00 - Roboțelul de aur (2015, r. Radu Mocanu, Mihai Dragolea)

    19:30 - București NonStop (2015, r. Dan Chișu)

    21:30 - Lumea e a mea (2015, r. Nicolae Constantin Tănase)


*Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

*Vizionarea filmelor de la Cinema Elvire Popesco se face doar pe bază de rezervări, la adresa de email: cinema.bucarest@institutfrancais.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

862 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by