Mr. Holmes, in regia lui Bill Condon va fi prezentat in premiera in Romania in inchiderea celei de-a 12-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, sambata, 22 august.

MR. HOLMES, regia Bill CondonFoto: Anonimul IFF

Ian McKellen joaca rolul Domnului Holmes in filmul omonim regizat de Bill Condon, alaturi de apreciata actrita Laura Linney. Prezentat la Berlinale 2015, filmul propune o noua perspectiva asupra celui mai cunoscut detectiv din lume. Atat Linney, cat si McKellen au primit cate o nominalizare la Premiile Oscar dupa ce au lucrat cu regizorul Bill Condon: Linney, in 2005 pentru rolul secundar din Kinsey si, respectiv, McKellen in 1999 pentru rolul din Gods and Monsters, film pentru care, de altfel, Bill Condon a primit Premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat. MR. HOLMES este prezentat la Festival prin amabilitatea InterComFilm.

CHUCK NORRIS VS COMMUNISM, in regia Ilincai Calugareanu, va fi prezentat in proiectie speciala la ANONIMUL, prin amabilitatea HBO Romania. Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de Film Sundance si premiera europeana la Festivalul de Film din Edinburgh. In 2012, spectatorii de la ANONIMUL au putut vedea un scurt fragment din film, prezentat de catre Ilinca Calugareanu, care mentioneaza: „ideea de a face acest film mi-a venit in noiembrie 2011, cand filmam la European Psychoanalytic Film Festival in Londra. Asistand la un Q&A, am realizat ca persoana din fata mea era Irina Nistor. A pus o intrebare si sunetul vocii ei mi-a adus in minte intreaga copilarie”.

In Romania anilor 1980, mii de filme din Vest au patruns prin Cortina de Fier, deschizand o fereastra catre lumea libera celor care indrazneau sa se uite. Un afacerist de pe piata neagra a casetelor VHS si o traducatoare curajoasa le-au adus oamenilor magia filmului, aprinzand scanteia unei revolutii. CHUCK NORRIS VS COMMUNISM va fi proiectat in prezenta regizoarei Ilinca Calugareanu, criticului de film Irina-Margareta Nistor, actritei Ana Maria Moldovan si a costume designer-ului Alina Morar.

Cele 6 titluri din cadrul Competitiei de Lungmetraj propuse anul acesta de catre curatorul de film Ludmila Cvikova sunt:

CERUL DE DEASUPRA NOASTRA/ THE SKY ABOVE US, regia Marinus Groothof, Olanda- Belgia- Serbia- Grecia, 2015- prezentat in cadrul sectiunii Limelight la Festivalul International de Film de la Rotterdam, 2015;

PESCARUSII/ THE GULLS, regia Ella Manzheeva, Rusia, 2015- prezentat in cadrul Berlinale Forum 2015;

MAX & LENNY, regia Fred Nicolas, Franta, 2014- inclus in Selectia oficiala a Festivalului de Film de la Sydney 2015;

CORPUL/ BODY, regia Malgorzata Szumowska, Polonia, 2015- recompensat cu Ursul de Argint pentru Cea mai buna regie la Berlinale 2015;

LUMEA E A MEA/ THE WORLD IS MINE, regia Nicolae Constantin Tanase, Romania, 2015- distins cu Mentiunea speciala a sectiunii competitionale East of the West din cadrul Festivalului International de Film de la Karlovy Vary, 2015;

COPIII/ CHILDREN, regia Jaro Vojtek, Slovacia- Cehia, 2014- recompensat cu premiile pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai buna actrita in rol secundar- Eva Bandor, Cea mai buna imagine- Tomas Stanek la Festivalul de Film de la Beijing, in 2015.

Cele sase filme din Competitie concureaza pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfantu Gheorghe.

ANONIMUL 12 se va desfasura in perioada 17- 23 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Editia a 12-a a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL este organizata de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania, Consiliului Judetean Tulcea si Institutului Cultural Roman.