Asteptatul "Youth", ovationat de presa in aceasta dimineata, i-ar putea aduce lui Paolo Sorrentino la Palme d'Or, iar Madalinei Ghenea, care apare goala alaturi de Michael Caine si Harvey Keitel, ocazia de a da lovitura. Romanca nu are cu totul mai mult de cinci minute, dar e memorabila. Ea a participat la sedinta foto pentru ziaristi intr-o companie de zile mari - Paolo Sorrentino, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda si Paul Dano, dar la conferinta de presa nu a stat la prezidiu, ci in primul rand.

Afisul filmului Youth, cu Madalina Ghenea in prim planFoto: Hotnews

Madalina Ghenea e prezentata la conferinta de presa:

Conferinta de presa a fost o placere mai ales datorita lui sir Michael Caine, al carui umor parca a imbibat scenariul lui Sorrentino inca dinainte de a fi scris (desi am inteles ca Sorrentino a tras destul de mult de el pana l-a convins sa joace).

O placere e si filmul. Dupa “Il Divo” si “La grande bellezza” imi era teama ca italianul s-a blocat intr-o calofilie iremediabila, dar aceasta elegie a tineretii pierdute e echilibrata de umor si de interpretarile excelente ale tuturor actorilor.

Aproape ca iti vine sa crezi ca batranetea pare “fun”, sau, ma rog, ca poti lupta cu ea conservandu-ti pasiunile sau cautand ceva pentru care sa traiesti. Caine interpreteaza rolul unui dirijor celebru care s-a retras din activitate si care se reintalneste cu un vechi prieten, un regizor american de film (Harvey Keitel) la un spa din Elvetia.

Regizorul e insotit de o echipa de scenaristi cu care incearca sa asambleze un nou film special pentru o mare actrita (Jane Fonda) cu care lucreaza de mult si care isi va face si ea aparitia (antologica) la un moment dat.

Rachel Weisz o joaca pe fiica dirijorului care, parasita fiind de sot (fiul regizorului de film jucat de Keitel), vine si ea in acel spa. Paul Dano e un tanar actor american pe care toata lumea il tine minte interpretand un stupid robot, desi a venit in Europa sa il joace pe Hitler intr-o productie ce urmeaza sa se filmeze.

In fine, Madalina Ghenea – frumoasa de pica, e Miss Univers, pe numele ei Joyce Owens (desi are accent european), care apare si ea in acest anturaj elitist, sucindu-le mintile lui Caine si Keitel. Rolul romancei in aceasta elegie a tineretii pierdute e usor de intuit.

Intr-una din scenele filmului, care a oferit si afisul, Ghenea intra goala in piscina in care, ca cei doi mosi din “Muppets”, stau Keitel si Cain cu gurile cascate. Pe afis, romanca apare cu spatele (de aici comentariul din “The Hollywood Reporter” de ieri despre cum ca a innebunit Cannes-ul inca de pe afis), dar in film o vedem si din fata. ”Cine e?”/”Dumnezeu!”, isi spun mosii din “Muppets”, cu vocea pierita si cu ochii cat cepele la sanii Madalinei Ghenea.

Michael Caine a fost foarte simpatic la conferinta de presa: “Ati vazut posterul. Asta descrie filmul - tineretea. Ne uitam la ce am pierdut si n-o sa regasim niciodata. Posterul asta ma face sa plang”, a adaugat uitandu-se la Madalina Ghenea, care hohotea in primul rand.

In numarul de azi al revistei "The Hollywood Reporter", Madalina Ghenea spune ca dupa scena in care apare goala in piscina, Michael Caine i-a spus: "A fost foarte bine, dar nu mai fa asta! Nu intr-un film" si ca ea ii va urma sfatul.

In alta scena in care are si replici, Madalina Ghenea il face de doua parale pe actorul jucat de Paul Dano, care incercase sa o umileasca atunci cand ea marturisise ca vrea sa faca actorie. Fara sa renunte la a zambi cu toata gura, Miss Universi i-a amintit actorului de mister Q, robotul cu care toata lumea il identifica in ciuda stradaniei de a face cariera pe bune.

Pentru Madalina Ghenea modelingul a fost, se pare, un mod de a ajunge la actorie si e foarte posibil sa dea lovitura cu “Youth”. Aparitia ei e suficient de scurta si de la obiect (e buna si in scena cu Dano) incat sa te faca sa vrei s-o vezi mai mult, iar producatorii sigur isi dau seama de asta. Dovada ca pana in noiembrie, dupa cum am scris in corespondenta precedenta, filmeaza pentru trei filme.

Iar “Youth” va fi o mare trambulina pentru ea pentru ca va avea si mai mult succes decat “La grande bellezza”, fiind mult mai accesibil, fara sa para ca ar fi un compromis pentru Sorrentino. Are o poveste cu care toata lumea poate empatiza, are combinatia de melancolie si umor care prinde la public, e frumos fara sa mai fie atat de cautat vizual si se termina lasandu-te mut, la fel ca spectatorii de pe ecran.

De fapt, cred ca Sorrentino a gasit in sfarsit ecuatia perfecta, dozajul ideal dintre continut si forma, ceea ce e un semn de maturitate artistica. “M-a interesat cu acest film sa spun un lucru simplu: ca viitorul inseamna libertate si ca acesta e privilegiul tineretii”, a spus el la conferinta de presa.

Michael Caine a fost, insa, vedeta discutiei cu jurnalistii – oricum era plasat in mijlocul mesei, ca un mire. “M-am intalnit cu regina Angliei de cateva ori. Odata m-a si innobilat. <>, m-a spus. <>, mi-a venit sa ii spun”, a povestit Caine, al carui personaj e curtat in film sa dirijeze in fata reginei.“Pe urma am intalnit-o la o petrecere. <>, m-a intrebat. <>, i-am zis. De fapt, are un foarte bun simt al umorului.”

Nefiind acreditata TV, nu am putut filma prea mult la conferinta de presa:

Cum va simtiti cand vi se propun numai roluri de batrani?, a venit o intrebare desteapta. “Cealalta alternativa ar fi sa mi se propuna sa joc oameni morti”, a replicat Caine, care parca venise cu raspunsurile de acasa. “O sa vi se intample si dvstra, asa ca nu e cazul sa faceti pe desteptii”, i-a mustrat in gluma pe cei care continuau sa intrebe cum e sa iti arati corpul cand ai varsta pe care o ai.

Langa el, Jane Fonda statea ca un arc, atenta la fiecare intrebare, precisa si concisa cu fiecare raspuns pe care il dadea (si ea a stiut sa imbatraneasca). “Pentru mine filmul asta spune – si sunt cu totul de acord, ca varsta tine de atitudine. Daca esti pasionat de ceva (…) ramai tanar in mintea ta.”

Sau: “Sigur ca e ceva vulnerabil in imaginea unei femei in varsta care isi acopera fata cu mult machiaj.” Intrebata care rol a ramas lipit de ea desi nu e reprezentativ pentru cariera ei a izbucnit: “Nu stiu de ce ma intrebati pe mine ??! Barbarella !”.

La aceeasi intrebare, Michael Caine a recunoscut ca pustii il opresc pe strada ca sa exclame: “You are Batman’s butler!”, fara sa stie si alte filme in care a jucat, in vreme ce Rachel Weisz (al carei nume, ne-a atentionat, se pronunta “Vais”) a amintit de “Mumia”, desi a avut delicatetea sa spuna ca nu-l regreta.

Daca Michael Caine a fost pontos la fiecare raspuns, Harvey Keitel a incercat sa spuna lucruri memorabile si sobre, iar la final, poate dezamagit ca n-a avut parte de acelasi interes din partea jurnalistilor, a inceput sa spuna ca Tarantino nu a stiut ce titlu sa dea filmului “Reservoir Dogs” si ca i-a spus “Reservoir Dogs” pentru ca nu insemna nimic.

Nimeni nu poate banui ce se intampla in mintea acestor mari actori pentru care “doing press” e lucrul pe care il urasc cel mai mult in meseria lor. Si nimeni nu poate sti cat de mult se (mai) investesc in roluri odata ce au ajuns la un anumit grad de celebritate.

Ce conteaza e ca “Youth” e foarte bun si ca te face sa iti aduci aminte ca cele doua lumi au, totusi, ceva in comun. Dar oare vrem sa stim ca si artistii pe care ii iubim imbatranesc si mor?

Filmul "Youth" va fi distribuit in Romania de Independenta Film la toamna.

Trailer “Youth”: