Cine nu s-a gandit sa plece din spatiul delimitat de peretii de beton armat din cartierele gri ale oraselor poluate de traficul infernal, departe de fericirea promisa in reclame si de societatea condusa dupa o politica imprevizibila? Cine nu s-a gandit vreodata sa iasa din sistemul societatii noastre postmoderne cu toate neajunsurile ei si sa se intoarca in natura?

Jonestown - The Life and Death of Peoples TempleFoto: Astra Film

Bun venit in bucataria si dormitorul comunelor alternative!

In 1979, 900 de americani apartinand grupului religios People's Temple au murit la indemnul liderului lor, Jim Jones, in cea mai de amploare tragedie din istoria comunitatilor religioase. Evenimentul este studiat prin imagini de arhiva si marturiile unor supravietuitori in documentarul Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple (regia: Stanley Nelson) ¬ joi, 9 octombrie, de la ora 21:00 la Teatrul Gong.

My Fathers, My Mother and Me (regia: Paul - Julien Robert) si American Commune (regia: Nadine Mundo si Rena Mundo Coshere) sunt o incursiune in trecutul autorilor care si-au petrecut copilaria in comune alternative, departe de orice constrangere sociala. O incercare de a intelege ce este, de fapt, familia traditionala si de ce a fost ea renegata in aceste comunitati utopice.

Freak Out (regia: Carl Javer) prezinta povestea uitata a unei comunitati elvetiene care a trait dupa principiile hippie cu mult inainte de aparitia acestui curent, vizitata de marile personalitati ale elitei de atunci, de la scriitorul Hermann Hesse la parintele psihanalizei, Sigmund Freud. Filmul va fi proiectat vineri, 10 octombrie, de la ora 15:00 la Biblioteca Astra.

Documentarul Experimentul Kibut (regia: Toby Perl Freilich) examineaza istoria a 100 de ani de la aparitia kibutului, una din cea mai radicala forma de comuna alternativa, care dispune inca de adepti, desi devine tot mai incompatibila cu actualul context economic. Filmul va fi prezentat joi, 9 octombrie, de la ora 19:00 la Teatrul Gong.

Mai multe detalii despre program gasiti pe site-ul festivalului.

Urmariti VIDEO JURNAL - Astra Film Festival, retrospectiva zilei de miercuri, 8 octombrie.