A treia editie a Festivalului Pelicam are loc la Tulcea intre 13 si 15 iunie si aduce filme in premiera nationala cu semnatura unor regizori internationali premiati care ne spun povesti despre legaturi stranse intre viata oamenilor si pamanturile lor, din padurea amazoniana pana in Laponia. Regizorul Cristi Puiu, castigator al premiilor precum Un Certain Regard la Cannes sau Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin, este unul dintre juratii competitiei de lung metraje din cadrul Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni Pelicam. Alaturi de el, Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, presedinte al Asociatiei de protectie a mediului Mila 23, va juriza documentarele de lung metraj.

Pelicam TulceaFoto: Hotnews

Braddock, America (2013) este povestea unui oras american care a fost candva unul dintre cele mai importante centre de productie a otelului. In anii '70 si '80 industria s-a prabusit, 90% din populatie a plecat, lasand in urma cartiere intregi cu case abandonate. Regizorii Jean-Loic Portron si Gabriella Kessler surprind in film viata unor oameni care intrevad cu greu un viitor printre ruinele industriei de otel. Braddock, America a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes si va fi proiectat la Tulcea, in cadrul competitiei de lung metraje, in prezenta regizoarei Gabriella Kessler.

In aceeasi categorie puteti vedea Costa da Morte (2013), un film documentar poetic despre "Coasta Mortii", o parte a coastei de nord-vest a Spaniei, legendara pentru nenumaratele nave ruinate si furtuni. In timpul epocii romane coasta din Galicia era considerata sfarsitul lumii. Regizorul Lois Patino spune povestea uimitoare a oamenilor care au domesticit locurile incarcate de legende. El a fost premiat la Festivalul de Film de la Locarno pentru Best Emerging Director.

"Dorinta de a observa natura, peisajele, alti oameni, alte obiceiuri, alte tari si de a ne raporta la mediul in care traim nu a fost niciodata atat de pronuntata in Romania. Acest lucru este posibil la Pelicam care ofera experiente in urma carora putem intelege mai bine lumea in care traim si idei de implicare reala. Lectii bune pentru toata lumea. Va asteptam in orasul de la malul Dunarii la mijlocul lui iunie pentru filme, workshop-uri, concerte si petreceri", spune Benjamin Ribout, directorul festivalului.

Pelicam porneste de la Bucuresti cu un eveniment la J'ai Bistrot, pe 29 mai, cand sunteti invitati la vizionarea filmului castigator de anul trecut, North of the Sun (2012), realizat de norvegienii Inge Wegge (25 de ani) si Jᅢrn Ranum (22), doi surferi care iau o pauza de la viata de oras si de la prieteni pentru a se da cu placa pe valurile inghetate ale unei plaje izolate din Norvegia, aflata la nord de rasaritul soarelui.

Unul dintre invitatii Festivalului International de Film Pelicam este regizorul american Reuben Aaronson, al carui film, Amazon Gold, va fi proiectat la Tulcea, in afara competitiei. Regizorul are in palmares participarea, ca operator, la realizarea filmului The Thin Red Line al lui Terrence Malick. Amazon Gold este filmul castigator al premiului Green Film Network 2013, reteaua internationala a festivalurilor de film de mediu, din care face parte si Pelicam. Documentarul spune povestea distrugerilor apocaliptice din padurile tropicale ca urmare a mineritului ilegal dupa aur.

Incepand cu editia 2014, mergem si mai departe cu eforturile noastre de a proteja mediul. De acum, festivalul isi maximizeaza Impactul Economic si Social cu sprijnul Societal.

Festivalul International de Film Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principala a ApaNova Bucuresti si cu sprijinul BRD, Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Administratiei Fondului Cultural National si Institutului Cultural Roman. Parteneri institutionali: Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elvetiei, Goethe Institut si Institutul Francez din Bucuresti.