În cadrul Festivalului Cinematografic Europa che ride, Accademia di Romania in Roma participă cu filmul Nunta in Basarabia (2012), regia Nap Toader care va fi difuzat vineri 24 ianuarie (orele 20.00) şi duminica 26 ianuarie (orele 16.00) la Casa del Cinema.

Europa che rideFoto: Afis festival

Nuntă în Basarabia este o comedie romantică, în regia lui Nap Toader. Filmul prezintă conflictele reieşite în urma interacţiunii între nuntaşii din România şi cei din Republica Moldova la o nuntă ce are loc în Chişinău. Filmul a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival şi a fost primit cu aplauze la premierele din capitalele celor două ţări.

Europa che ride este un festival de film organizat de clusterul EUNIC (Institutul Naţional de Cultură al Uniunii Europene), la Roma, în colaborare cu Casa del Cinema în cadrul proiectului Il ratto d'Europa al Teatrului din Roma. Festivalul Cinematografic Europa che ride se desfasoara in perioada 10 ianuarie – 2 februarie 2014.

În fiecare vineri şi duminică la Casa del Cinema se află Europa che ride în faţa stereotipurilor, prejudecăţilor, iluzii absurde şi naive de zi cu zi. O mare comedie a vieţii cotidiene care uneşte italieni, maghiari, germani, spanioli, polonezi, finlandesi, români, slovaci, austrieci.

Prezenţa românească, alături de alte producţii ale participanţilor EUNIC: Accademia di Ungheria, Goethe Institut, Instituto Polacco di Roma, Cervantes, Ambasciata di Finlandia, Istituto Slovacco, Forum Austriaco.

Participarea la acest festival de film este una din actiunile Academiei Române din Roma pentru promovarea cinematografiei româneşti contemporane.