In acest an, Sibiul e Capitala europeana a filmului documentar. Editia aniversara Astra Film Festival se va desfasura in perioada 14-20 octombrie 2013.

Astra Film Festival 2013Foto: Astra Film

Se implinesc doua decenii de la inaugurarea Festivalului international de film documentar de la Sibiu, ASTRA FILM FESTIVAL. AFF este cel mai vechi festival international de film din Romania si singurul profilat pe cinematograful de non-fictiune, cel mai puternic mediu de comunicare, educare si cultivare a comunitatii in spiritul tolerantei si intelegerii diversitatii lumii in care traim.

20 de ani de ASTRA FILM inseamna:

  • 20 de editii de succes:  Treisprezece editii la SIBIU: 1993, 1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007 (Editie speciala Sibiu Capitala Culturala Europeana), 2009, 2011, 2012 si sapte editii in strainatate, la MADRID (Spania), PARIS (Franta), TORINO (Italia), CRACOVIA si POZNAN (Polonia), NOVOSIBIRSK (Siberia - Federatia Rusa);
  • Zeci de mii de spectatori din Romania si din strainatate;
  • Cele mai importante personalitati ale  cinematografiei romanesti si internationale si directori ai celor mai importante festivaluri europene;
  • Sute de regizori si producatori de pe toate continentele;
  • Sute de documentare romanesti proiectate si regizori romani promovati in festivalurile europene;
  • Premiere mondiale, internationale si nationale;
  • Unul dintre proiectele majore ale programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007;
  • colectie unica de filme peste 5.000 de titluri de documentare produse in ultimii douazeci de ani in toata lumea, in Videoteca ASTRA FILM de la Sibiu;
  • ASTRA FILM JUNIOR (cinci editii), singurul program de educatie cinematografica prin documentar din Romania, la care au participat pana acum peste 45.000 de elevi;
  • Parteneriate cu cele mai mari festivaluri de film documentar din Europa.
  • Festivalul de film de la Sibiu este singurul eveniment cultural din Romania triplu laureat al Galei Societatii Civile.

"Au trecut doua decenii de cand porneam impreuna cu o echipa minuscula sa realizam imposibilul, adica fondarea unui festival international de film documentar intr-o tara abia iesita din comunism.

A douazecea aniversare parca te pune inaintea unei oglinzi cu doua fete: privesti in urma la ceea ce ai realizat si te intrebi ce va aduce viitorul. Ce am reusit pana acum? Am pus Sibiul pe harta cinematografiei europene. Ce ne propunem? Sa facem imposibilul, ca si pana acum."- a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Editia aniversara va marca momentele de succes care au facut din ASTRA FILM un brand cultural al Sibiului, prin programe retrospective, invitati speciali si decernarea unor premii de excelenta pentru contributia la dezvoltarea documentarului romanesc. Programul va marca importanta Festivalului international ASTRA FILM din Sibiu, un eveniment aflat in topul festivalurilor de cinema documentar din Europa.

AFF este un eveniment cinematografic 100% sibian. Spiritul cultural al Sibiului este cel care face din acest festival un eveniment unic, cu personalitate distincta, imposibil de copiat.

Regulamentul festivalului si alte detalii legate de inscrieri se gasesc pe site-ul oficial www.astrafilm.ro