O proiecţie specială cu scurtmetraje realizate de regizorul Cristian Nemescu şi sound-designerul şi compozitorul Andrei Toncu va fi realizată sâmbătă, de la ora 21,00, la Home Matache, strada Marin Alexe, numărul 8, informeaza Agerpres.

În urmă cu şase ani, pe 25 august 2006, regizorul Cristian Nemescu şi sound-designerul şi compozitorul Andrei Toncu părăseau industria cinematografică românească în urma unui grav accident.

Până în momentul dispariţiei celor doi cineaşti, filmele lor - realizate împreună sau separat - făcuseră deja înconjurul lumii şi câştigaseră simpatia publicului dar şi a criticilor.

Scurtmetrajele de şcoală regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase împreună cu Andrei Toncu, au câştigat un număr impresionant de premii, de la Cel mai bun debut internaţional la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru 'Mihai şi Cristina' (2001) până la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru 'Poveste la Scara C' (2002). ''Marilena de la P7'' (2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră a fost semnată de Andrei Toncu, îşi avusese premiera internaţională la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Semaine internationale de la critique.

Tot în 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonoră în sistem 5.1 (pentru prima oară în România) pentru scurtmetrajul de animaţie 'Remiza' (regia Valeriu Stihi) şi visul său era acela de a revoluţiona sunetul în cinematograful românesc. 'Lampa cu căciulă' (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, rămâne şi în prezent cel mai premiat scurtmetraj românesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival şi altele. În momentul dispariţiei lor, 'California Dreamin'' - lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia să realizeze sound-designul - era în faza de post-producţie. La Festivalul de la Cannes din 2007, filmul a entuziasmat juriul secţiunii Un Certain Regard, care i-a acordat Marele Premiu.

Evenimentul este realizat de Societatea Culturală NexT şi Home Matache. Accesul spectatorilor este liber.