Luni, 19 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va fi proiectat, în premieră la Bucuresti, documentarul Epopeea Natională Cinematografică (2011, 68'), in regia lui Bogdan-Alexandru Jitea, după un scenariu de Bogdan-Alexandru Jitea si Floarea Codrea. Proiectia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa istoricul Adrian Cioroianu (moderator), jurnalistii Cristian Tudor Popescu si Florentina Ciuvercă, cercetătorul Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă, si realizatorii filmului.

Epopeea Nationala CinematograficaFoto: ICR

Documentarul, o productie a Institutului Român de Istorie Recentă, tratează problematica filmului istoric din perioada regimului Ceausescu, o comandă politică pentru care s-au mobilizat resurse materiale şi umane uriaşe si care a reprezentat un redutabil instrument propagandistic. „Mitologia socio-economică a primelor decenii a regimului comunist a fost substituită de o mitologie naţională dominată de un panteon laic de personalităţi istorico-mitice. Filmul istoric se situează în această direcţie, întreaga putere de seducţie a cinematografiei servind ilustrării discursului istoriografic oficial al Partidului-Stat personalizat de Conducatorul său. Am căutat să surprindem în filmul nostru principalele teme care animă acest program cinematografic.“ declara Bogdan-Alexandru Jitea

Alături de co-scenaristi, din echipa de documentaristi a făcut parte istoricul Dumitru Lăcătusu. Imaginea, sunetul si montajul sunt semnate de Andrei Lascu.

Bogdan-Alexandru Jitea este cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă si doctorand al Facultătii de Istorie a Universitătii Bucuresti cu tema „Dizidentă si conformism în cinematografia regimului Nicolae Ceausescu“. Activitatea sa publicistică cuprinde studii academice si articole cu subiecte din istoria recentă a României. Floarea Codrea, absolventă a masterului de istoria artei si filozofia culturii la Universitatea Bucuresti în acest an, masterand la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, a mai participat la realizarea documentarului Cenzurat în R.S.R. Licentiat în Stiinte Politice al Universitătii Bucuresti si expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, Andrei Lascu a semnat imaginea unor documentare realizate de Marius Oprea si de Nicolae Mărgineanu.

Accesul la proiectia si dezbaterea de la Institutul Cultural Român este liber.