Institutul Cultural Român din Londra organizează joi, 24 noiembrie, proiecţia filmului Concurs de Dan Piţa, în cadrul programului „Cinemateca Românească”. Filmul va fi introdus de jurnalistul britanic Edward Lawrenson, colaborator al presigioaselor reviste Time Out Londra, Screen Daily, Film Quarterly şi al altor publicaţii de gen.

„Cinemateca” se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra. Proiectul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti. Concurs (1982) este unul dintre filmele de referinţă semnate de Dan Piţa, alături de alte titluri celebre precum Faleze de nisip (1983), Pas în doi (1985), Rochia albă de dantelă (1989) sau Pepe şi Fifi (1994). Din distribuţie fac parte actorii Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Claudiu Bleonţ, Marin Moraru, Valentin Uritescu şi Oana Pellea.

Un colectiv de funcţionari din aceeaşi instituţie, participă la un concurs turistic duminical. Li se alătură şi un tânăr necunoscut (Claudiu Bleonţ) care cunoaşte împrejurimile şi care îi va ajuta să se descurce. Pe parcursul competiţiei în terenul minat (la propriu şi figurat) relaţiile dintre oameni devin din ce în ce mai tensionate. Ei aud un strigat disperat al unei femei, un alai nupţial le întretaie calea, însă nimic nu îi abate din drum, fiindca “aşa sună instrucţiunile: orice abatere, cât de mică, de la regulament înseamnă moarte!”. Criticul Călin Căliman a scris despre „Concursul” din acest film ca „este o călătorie învestită cu sensuri simbolice, doar aparent o competiţie sportivă într-o pădure, ale cărei cărări sunt de fapt cărările vieţii.” Pelicula a primit Premiul Federaţiei Internaţionale a Presei de Cinema (FIPRESCI).

„Cinemateca Românească” va prezenta în luna decembrie filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii in regia lui Cătălin Mitulescu.