Un pacient în vârstă de 78 de ani a ajuns în cabinetul Dr. Viorel Rusu, medic specialist chirurgie vasculară în cadrul Spitalului MedLife Brașov, cu durere acută la piciorul stâng, resimțită la mers pe distanțe de până în 50m. Diagnosticul: arteriopatie cronică obliterantă stadiul II B, determinată de îngustarea arterelor membrelor inferioare. Având și stenoză la nivel iliac, pacientul a fost operat în sala hibridăde la Spitalul MedLife Brașov, prima unitate de acest gen din centrul țării, putând fi efectuate, în același timp, atât intervenția deschisă, cât și cea endovasculară. Echipa HotNews a fost prezentă în sala de operații, unde a văzut LIVE ce se poate face în sala de operații hibridă.

Tehnologia avansată din sala hibrid, o investiție de peste 500.000 euroFoto: Adi Iacob / HotNews

“Dacă nu exista această sală hibridă, singura opțiune era să efectuăm un bypass, adică să intram în cavitatea abdominală, o intervenție destul de anevoioasă și greu de suportat pentru pacient, mai ales la vârsta de 78 de ani”, ne-a povestit medicul.

Diagnosticul pacientului în vârstă de 78 de ani a fost arteriopatie cronică obliterantă de membre inferioare stadiul II B. Principalul simptom era durerea la mers pe distanțe mici, însă în cazul în care boala avansează poate să apară durere și în repaus (în stadiul III al bolii) sau chiar cangrenă (în stadiul IV al bolii).

“Practic se înfundă sau se îngustează anumite artere la un anumit nivel. În funcție de nivelul în care se îngustează aceste artere și boala este încadrată ca fiind mai gravă sau mai ușoară”, a explicat Dr. Viorel Rusu. Cauza principală care duce la îngustarea sau înfundarea arterelor este ateroscleroza. Din păcate, ateroscleroza afectează marea majoritate a arterelor din organism.

“Sunt multe simptome pentru care pacienții ajung să se adreseaze unui chirurg vascular. Pacienților care vin la mine cu o anumită durere la mers le fac și screening și o ecografie de artere carotide. Nu de puține ori îi depistez cu îngustări pe arterele care duc sânge către creier și atunci evităm, în acest fel, să ajungă la un accident vascular ischemic, care poate fi fatal”, mai spune medicul.

Avantajele sălii hibride pentru pacient

Sala hibridă mobilă din cadrul Spitalului MedLife Brașov este singura unitate de acest gen din Transilvania și una din puținele existente în toată țara. Sala dispune de cele mai avansate echipamente și tehnologii disponibile la ora actuală. Aceasta permite efectuarea simultană, la același pacient, a unor gesturi chirurgicale deschise și minim-invazive de chirurgie vasculară și cardiologie sub control radiologic.

“Ce presupune, mai exact, o sală de operații hibridă? Presupune să ai toate posibilitățile de a rezolva pacientul atât deschis, cât și endovascular. Pentru pacientul de astăzi, dacă nu exista această sală hibridă, singura opțiune era să efectuăm un bypass, adică să intram în cavitatea abdominală, o intervenție destul de anevoioasă și greu de suportat pentru pacient, mai ales la vârsta de 78 de ani”, a precizat Dr. Viorel Rusu.

Sala hibridă i-a permis medicului alternativa ideală în acest caz. În prima parte, rezolvarea problemei în mod deschis, printr-o incizie de 7 cm în zona femurală. Iar în a doua parte a fost conectat aparatul C-ARM, un aparat mobil care permite fuziunea de imagini pre și intraoperatorii. “Prin conectarea imaginilor preoperatorii și intraoperatorii se diminuează doza de radiații și se evită anumite complicații intraoperatorii, dar mai mult decât atât putem trece dirijat prin arteră, prin suprapunere de imagini. Practic, știm țintit unde mergem, nu mergem în orb”, a explicat medicul.

Recuperarea după operație

După o astfel de operație, pacientul poate pleca acasă în 2 zile, cu o mică incizie la plica inghinală și doar cu o jenă ușoară la mers. A doua zi după operație, pacientul deja reia mersul pe jos.

“Față de intervenția clasică, în care trebuia o internare de cel puțin 7 zile, cu cel puțin o zi-două de terapie intensivă, cu posibile complicații majore precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, sângerare masivă, în cazul de față toate aceste lucruri sunt evitate prin simplul fapt că putem să punem un stent în același timp în care am rezolvat și etapa deschisă”, a precizat medicul.

Pacienții care trec prin această intervenție chirurgicală trebuie să renunțe la fumat pentru a se asigura că nu vor exista și alte îngustări de artere sau restenozări pe segmentul dilatat. De asemenea, în cazul în care pacienților cu diabet, este important ca aceștia să mențină glicemia sub control.

Tehnologia avansată din sala hibrid, o investiție de peste 500.000 euro

Sala hibridă de la Spitalul MedLife Brașov deține mai multe aparate care ușurează munca chirurgului și reduc riscurile din timpul operației, îmbunătățind timpul de recuperare al pacientului după intervenția chirurgicală.

Mai exact, e vorba de un braț hibrid C-ARM, care oferă medicului, în timp real, imagini radiologice de înaltă rezoluție despre starea arterelor și venelor din organismul uman. De asemenea, sala este dotată cu o masă de operație radiotransparentă, de ultimă generație, cu posibilitatea de comandă intraoperatorie sterilă. Nu în ultimul rând, sistemul de navigație endovasculară utilizat în cadrul sălii hibride de la Spitalul MedLife Brașov permite fuziunea imaginilor obținute cu ajutorul unui Computer Tomograf cu substanță de constrast și a imaginilor intraoperatorii obținute cu C-arm, formând, astfel, imagini 3D ale organelor pacientului.

Astfel, tehnologia sălii îi permite chirurgului să optimizeze durata intervențiilor având acces în timp real la toate informațiile esențiale actului chirurgical. Pe de altă parte, pentru pacient aceste lucruri se traduc prin durata redusă a operației, diminuarea dozei de radiație și a substanței de constrast odată cu fuziunea imaginilor, reducerea complicațiilor post-operatorii datorită preciziei procedurilor și implicit, reducerea timpului de spitalizare.

***

Articol susținut de MedLife