Există o zicală atribuită lui Otto von Bismarck, conform căreia „cele mai mari minciuni apar înainte de alegeri, în cursul războiului și după vânătoare”. Alegerile se apropie fără nici o îndoială, iar EURACTIV vânează știrile false vehiculate de politicieni. Iar astăzi s-a prins pește mare, și nu unul, ci doi, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Articolul de opinie găzduit de EURACTIV.com sub titlul "Minciuni gogonate din Balcani (Fat Balkan Lies)" prezintă punctul de vedere al autorilor. "În primul rând, am aflat cu stupoare că Victor Ponta, fostul premier fost social-democrat al României, care și-a înființat propriul partid, s-a alăturat ECR [„Conservatori și Reformiști Europeni”], grupul eurosceptic fondat de fostul lui coleg David Cameron. Nu e tocmai o potrivire ideologică, presupunem noi, dar tot a făcut-o. Nu am fi fost atât de surprinși dacă acest domn n-ar fi venit recent în redacția noastră și nu ne-ar fi dat asigurări într-un amplu interviu că partidul său este adevăratul partener al PES [Partidul Socialiștilor Europeni].", scriu semnatarii comentariului, Georgi Gotev și Zoran Radosavljevic.

Aceștia reamintesc ce declarase Ponta într-un interviu pe care aceștia l-au realizat, cu aproximativ o lună în urmă: „Am fost un social-democrat întreaga mea viață și cred și acum că social-democrația modernă este familia în care mă potrivesc”, a declarat Ponta, în interviul de acum un an, și a repetat-o.

"Din punctul nostru de vedere, acest domn este un mincinos și vom avea grijă să ne amintim acest fapt ori de câte ori va fi necesar să-i pomenim numele" - scriu cei doi autori ai articolului de opinie. Comentariul acid al acestora vine după ce surse din social-democrația europeană au spus despre fostul premier Victor Ponta că nu este deloc de încredere ("fully unreliable").

"Apropo, ne întrebăm totodată dacă președintele Comisiei, Juncker, are cunoștință despre faptul că unul dintre comisarii săi, Corina Crețu, și-a schimbat afilierea politică sau poate că ea nici nu s-a mai deranjat să-l informeze." - mai scriu aceștia, care apoi își îndreaptă atenția către Bulgaria, pentru a sancționa o a doua minciună.

A doua mare minciună a venit de la premierul bulgar Boiko Borisov, care a acuzat-o pe Vera Jourová, comisarul justiției, că a fost părtinitoare politic atunci când a declarat, recent, că monitorizarea Bulgariei în baza așa-zisului Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) nu va fi ridicată.

„Dna Jourová e de la liberali, adversarii noștri în alegeri, DPS [Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți] e cu ei. Da, dar Timmermans, care e responsabilul cu monitorizarea, spune altceva.”

Am rugat-o pe dna Jourová să reacționeze și a făcut-o, imediat. Ea ne-a scris: „Întrebarea era dacă până la finalul mandatului acestei Comisii MCV ar putea fi ridicat. Am dat un răspuns onest și realist: din cauza timpului scurt care a mai rămas (până la sfârșitul mandatului Comisiei) și datorită mai multor recomandări concrete ale MCV care nu au fost încă implementate, ridicarea MCV este ACUM improbabilă. Nu există nici o tendențiozitate ori politică de partid în spatele acestei declarații.”

Pentru Borisov este ,pur și simplu, prea jenant să admită chiar înaintea unor alegeri importante că nu a reușit să obțină ridicarea monitorizării. Dar să acuzi Comisia de părtinire politică este o mitocănie, pe care explicațiile lui n-o vor putea spăla.

Atât în Bulgaria, cât și în România, politicienii îi spun audienței interne orice vor ei. La Bruxelles, vorbesc o altă limbă. Însă acest dublu discurs trebuie să înceteze.