Actorul Mircea Diaconu isi va ridica vineri de la Biroul Electoral Central (BEC) mandatul de europarlamentar, pentru ca nu a putut ajunge la festivitatea de inmanare a certificatelor doveditoare organizata joi, transmite Agerpres. Declaratia vine pe fondul zvonurilor ca ar fi fost depusa o contestatie privind mandatul castigat de Mircea Diaconu dupa ce acesta nu a participat joi la ceremonia de inmanare a mandatelor de la Biroul Electoral Central.

Mircea DiaconuFoto: Agerpres

"Mircea Diaconu va merge vineri, 30 mai, la sediul Biroului Electoral Central, de la ora 10,00, pentru a-si ridica mandatul de europarlamentar. Mircea Diaconu nu a putut ajunge la festivitatea de inmanare a certificatelor doveditoare, deoarece se afla in turneu la Timisoara, unde sustine un spectacol de teatru", potrivit unui comunicat transmis de echipa europarlamentarului ales.

Diaconu a obtinut la alegerile din 25 mai 379.582 de voturi, ceea ce ii asigura un mandat de europarlamentar.

Mircea Diaconu este unul dintre cei 4 noi europarlamentari care au lipsit joi de ceremonia organizata la sediul BEC.

Potrivit Mediafax, noii europarlamentari au primit, joi, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul BEC, certificatele prin care se constata alegerea lor ca membri ai PE, patru dintre cei declarati alesi - Ecaterina Andronescu, Mircea Diaconu, Ramona Manescu si Ionel Sorin Moisa - absentand de la eveniment.

Intrebat cum isi explica faptul ca Mircea Diaconu nu a venit sa-si ia mandatul de europarlamentar si daca stie de existenta vreunei contestatii, presedintele PSD, Victor Ponta, a raspuns ca nu stie despre existenta vreunei contestatii si ca nu este obligatorie participarea candidatilor alesi la ceremonie pentru a-si ridica certificatele.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit definitiv pe 9 aprilie ca Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai. Instanta a respins apelurile formulate de Ministerului Public si de Agentia Nationala de Integritate impotriva deciziei instantei inferioare, transmite Agerpres.

Diaconu a atacat in instanta hotararea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de BEC fiind acela ca are interdictie sa ocupe o functie eligibila.

BEC a avut in vedere raportul Agentiei Nationale de Integritate privind starea de incompatibilitate in care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator si a functiei de director-manager al Teatrului "C.I. Nottar"'.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie ca Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare, dupa ce liberalii au luat act de comunicatul ANI si sentinta ICCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din partid, el declarand ca intentioneaza sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El si-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie in calitate de independent. Diaconu a mentionat ca a strans peste 125.000 de semnaturi de sustinere a candidaturii sale.