Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, sustine ca anul acesta, ca urmare a rezultatelor de la titularizare, in clase vor intra doar cadrele didactice foarte bine pregatite si asteapta o schimbare de mentalitate, pe baza rezultatelor obtinute la examenul de bacalaureat.

"Rezultatele cadrelor didactice la titularizare nu sunt de natura sa ne bucure. In schimb, ceea ce e de natura sa ne intristeze profund este faptul ca, in trecut, cadrele didactice care aveau rezultate tot atat de slabe ajungeau sa predea la clase. In trecut, cadre cu note sub 5,00 la titularizare mergeau in august la ISJ sa dea unele examene, directorii tineau niste posturi in penumbra si cei care luau la suplinire o nota mai bunicica luau aceste posturi. Asta a fost marea hiba a sistemului din trecut. In acest an, va asigur ca vor intra in clase doar cei care sunt bine pregatiti, pentru ca si examenul de suplinire s-a dat in aceleasi conditii de seriozitate ca examenul de titularizare. Am fi aratat astazi cu totul si cu totul altfel, daca aceasta rigoare si seriozitate s-ar fi intamplat timp de 20 de ani", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care a participat duminica la scoala de vara 'Comunitati romanesti si identitate europeana', relateaza Agerpres.

Referindu-se la rezultatele examenului de bacalaureat, ministrul Funeriu a afirmat ca este extrem de important ca rezultatele acestui examen sa fie corecte, marele castig al acestuia fiind corectitudinea si potentialul de schimbare a mentalitatii.

"Acest bacalaureat poate sa prefigureze un lucru de care Romania are o mai mare nevoie decat de orice altceva - o schimbare de mentalitate si de atitudine. Relatiile parinte-elev si parinte-scoala se vor modifica mult. Marele castig e corectitudinea si potentialul de schimbare a atitudinilor. Este important sa avem oameni bine pregatiti, dar si oameni cu atitudini sanatoase. Cum ar fi aratat Romania daca 20 de ani nu s-ar fi fraudat bacalaureatul, daca am fi avut acum oameni iesiti din scoli care cunosc doar doua lucruri - ca nu se da spaga si ca nu poti izbandi in societate altfel decat pe merit. Am fi avut cinci milioane de oameni care ar fi stiut doua lucruri simple. Este vital in educatie sa dam putere oamenilor de calitate fara ingerinte politice si, daca macar atat vom reusi in acest mandat, pe langa multe alte lucruri, este un urias pas inainte", a mai spus Daniel Funeriu.

In ceea ce priveste modificarile imediate care vor fi aduse programei scolare, ministrul Educatiei a declarat ca se va reintroduce ora de lectura, va exista un control riguros al absentelor atat ale elevilor, cat si ale cadrelor didactice, urmand sa se realizeze o pregatire mai intensa pe materiile de la bacalaureat.