Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a obtinut reluarea cercetarilor in cazul declaratiile de avere ale fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, care ar fi scrise de persoane diferite, dupa ce, initial, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei hotarase neinceperea urmaririi penale, potrivit Mediafax.

CNSAS a denuntat procurorului general al Romaniei "fapte penale de natura sa aduca o vatamare grava infaptuirii justitiei, precum si activitatii CNSAS", referitoare la declaratiile de avere depuse de Senat in procesul Rodicai Stanoiu, de la Curtea de Apel Oradea, unde fostul ministru a contestat calitatea de colaborator al fostei Securitati, verdict dat de o instanta inferioara. Procesul de la Oradea are termen de judecata in 5 septembrie.

Rodica Stanoiu contesta in instanta calitatea de colaborator al fostei Securitati, sustinand ca notele informative ce ii sunt atribuite nu sunt scrise de ea.

CNSAS a denuntat faptul ca Senatul a comunicat doua declaratii de avere ale Rodicai Stanoiu care par a fi scrise si semnate de persoane diferite.

Declaratiile de avere - completate si semnate de Stanoiu - au fost solicitate de catre judecatori pentru a se putea face comparatii intre scrisurile de pe acte, initial fiind trimisa de catre Senat doar o copie dupa declaratia din 9 ianuarie 2006.

Procurorul Parchetului ICCJ investit cu solutionarea denuntului a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Rodica Stanoiu, insa CNSAS a facut plangere la procurorul sef, care a admis-o, a comunicat, vineri, Biroul de presa al Ministerului Public.

Potrivit CNSAS, o serie de note informative adresate fostelor organe de Securitate trebuie comparate cu mai multe scripte de comparatie, printre care si declaratia amintita, pentru a stabili daca reclamanta este autoarea notelor informative.

CNSAS a constatat diferente intre copia conformata si asa-zisul original, in scriere dar si modalitati de executare a semnaturii, de la finalul celor doua inscrisuri.

"Este evident ca daca institutia noastra nu ar fi sesizat aceasta diferenta si nu ar fi invederat-o instantei, asa-zisul original ar fi fost folosit la realizarea expertizei grafoscopice, cu consecinta alterarii rezultatului acesteia, astfel incat nu s-ar fi putut ajunge la aflarea adevarului si la justa solutionare a cauzei", noteaza in denuntul facut la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, CNSAS.

Cat priveste justificarea Senatului, exprimata printr-un comunicat oficial, CNSAS arata ca aceasta Camera a Parlamentului sustine, in esenta, ca la data de 19 ianuarie 2006, Stanoiu ar fi depus, in acelasi timp, doua declaratii de avere, datate la 9 ianuarie 2006, pentru care i s-ar fi eliberat o singura dovada de primire.

De asemenea, la 15 februarie 2006 s-a depus rectificarea acestei declaratii (rectificarea fiind completata dactilografiat).

De asemenea, adresele de inaintare fac referire si la rectificarea dactilografiata depusa la Senat la data de 15 februarie 2006.

"Toate aceste aspecte duc, in opinia noastra, la concluzia ca in speta s-au comis infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale (prevazuta si pedepsita de art. 288 Cod Penal), precum si de uz de fals (prevazuta si pedepsita de art. 291 Cod Penal)", sustine CNSAS, solicitand procurorului general al Romaniei sa dispuna efectuarea de cercetari pentru elucidarea cazului.

Dosarul "Sanda"

In 25 martie 2011, la Curtea de Apel Oradea s-a desfasurat un nou termen in procesul in care fostul ministru de Justitie Rodica Stanoiu contesta calitatea de colaborator al Securitatii.

In cadrul dezbaterilor, judecatorii au luat act de o adresa a Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) Bucuresti, care a comunicat ca are doar sase experti in domeniul grafologic, iar trei dintre acestia au efectuat deja o expertiza in acest dosar, care a fost dispusa inainte de stramutarea procesului la Oradea.

In consecinta, in cazul in care cercetarea grafologica efectuata in cauza la cererea Curtii de Apel Oradea ar fi contestata, nu ar mai exista posibilitatea unei contraexpertize, care se realizeaza obligatoriu de catre o alta comisie de trei experti decat cea care a facut prima analiza.

Prin urmare, judecatorii Curtii de Apel Oradea au dispus inaintarea documentelor care urmeaza sa fie analizate Laboratorului Interjudetean de Expertize Criminalistice Timisoara.

"Astfel, in cazul in care prima expertiza efectuata de catre Laboratorul de la Timisoara ar fi contestata, ar exista posibilitatea efectuarii unei noi expertize de catre INEC Bucuresti", a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Oradea, judecatorul Claudia Rus.

Dosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in martie 2010, stramutarea procesului de la Curtea de Apel Bucuresti la cea din Oradea.

Instanta suprema a decis mentinerea tuturor actelor facute pana atunci in acest dosar, astfel ca va fi facuta o noua expertiza grafoscopica dispusa de Curtea de Apel Bucuresti in octombrie 2009.

Rodica Stanoiu a solicitat instantei supreme ca dosarul sau cu CNSAS sa fie mutat de la Curtea de Apel Bucuresti la alta instanta egala in grad, invocand presiunea mediatica.

In 27 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a admis o solicitare a CNSAS de intocmire a unei noi expertize grafoscopice in procesul in care Rodica Stanoiu a contestat actul CNSAS privind colaborarea ei cu Securitatea.

Cele sase documente propuse pentru comparatie cu notele de la Securitate ar fi fost scrise de Rodica Stanoiu in perioada anilor '70 - '80 si au fost date Directiei de Pasapoarte. Consilierul CNSAS preciza atunci ca aceste documente sunt cele mai potrivite pentru a fi comparate cu notele informative presupus a fi date de Stanoiu la Securitate, pentru ca unele dintre ele sunt din anul 1983, perioada in care se presupune ca aceasta ar fi dat note informative Securitatii.

Ultima expertiza grafoscopica realizata de Institutul National de Expertize Criminalistice arata ca scrisul din notele informative de la Securitate semnate cu numele conspirativ "Sanda" si cel din documentele prezentate de Rodica Stanoiu instantei nu sunt ale aceleiasi persoane.

Rodica Stanoiu afirma, in noiembrie 2006, intr-o emisiune televizata, ca dosarul "Sanda" care exista la CNSAS este unul de urmarire si contine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982.

"Dosarul de informator mi s-a fabricat in perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepresedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a stiut nimic despre acest lucru", afirma Stanoiu (care a trecut la PC - n.r.), adaugand ca si alte dosare de Securitate au fost modificate in aceeasi perioada.

Rodica Stanoiu declara ca cele 18 note informative care i se atribuie nu ii apartin si ca ar fi fost plastografiate, avand drept model scrisul sau din perioada de dupa 1990.

"Toata plastografia este facuta dupa 1990. A existat o perioada in viata mea cand am avut un scris diferit, deoarece am avut o operatie la coloana vertebrala. Aceste note care mi se atribuie copiaza acel scris. Ceea ce mi se pare incredibil este ca in acele note exista doua sau trei scrisuri diferite. Cu exceptia unei singure note, care are un ton mai elevat si mai normal, toate sunt la nivel de mahala. Acea Sanda este mult prea inculta", spunea Stanoiu, care preciza ca este o buna cunoscatoare a limbii si n-ar fi facut asemenea greseli.

Rodica Stanoiu a refuzat sa declare daca a colaborat sau nu cu Securitatea. "Am dreptul sa tac. Nu ma puteti obliga sa declar ceva", afirma ea.

La termenul din 25 februarie 2011, de la Curtea de Apel Oradea, judecatorii au luat act de declaratiile de avere ale fostului ministru al Justitiei, in original, transmise de Senatul Romaniei cu o informare atasata, in care se preciza ca "Rodica Stanoiu a depus in cursul anului 2006 trei declaratii de avere si de interese".

Precizarea a fost facuta deoarece, la termenul anterior al procesului, reprezentantul CNSAS sesizase ca un document transmis de Senat, ca fiind o declaratie de avere in original a Rodicai Stanoiu, nu coincidea cu o copie comunicata in noiembrie 2010, scrisul de mana din cele doua acte fiind diferit, si declarase ca va face plangere penala pentru fals.

Judecatorii au anuntat ca toate cele trei documente transmise de Senatul Romaniei urmau sa fie inaintate Institutului National de Expertiza Criminalistica, impreuna cu alte scripte de comparatie aprobate deja de instanta, iar dezbaterile urmau sa fie reluate dupa finalizarea raportului de expertiza.