Presedintele Traian Basescu primeste, duminica, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, informeaza Administratia Prezidentiala.

UPDTATE - Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat in cadrul intalnirii cu seful statului ca "Romania este una dintre tarile din Europa care a reusit sa faca fata crizei" si care "a facut progrese remarcabile fata de 2009".

"Dorinta de a face progrese este evidenta. In 2009, aveati una dintre cele mai slabe economii din lume, iar acum va situati intr-o pozitie mult mai buna decat alte tari din UE", , a declarat Franks.

Seful misiuniii FMI a laudat totodata "cooperarea excelenta" cu presedintele roman.

"O ducem mai bine ca altii", a declarat Traian Basescu, care si-a exprimat speranta ca "eforturile guvernului vor continua".

"Avem insa si probleme. In ultimele zile, am remarcat un fel de populism din partea unor partide politice. Vreau sa le transmit ca trebuie sa facem un compromis la fel cum am facut si in 2009", a spus seful statului.

Surse guvernamentale au declarat ca autoritatile romane si misiunea FMI au convenit, la intalnirea de la Palatul Victoria de sambata, asupra masurilor care vor fi intreprinse in perioada urmatoare, iar rezultatele evaluarii acordului de tip preventiv vor fi prezentate duminica dupa-amiaza presedintelui Traian Basescu.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a afirmat ca Romania va continua sa inregistreze in acest an crestere economica si chiar sa accelereze anul viitor ritmul de crestere, dar numai prin continuarea "satisfacatoare" a reformelor, imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE si planuri de investitii solide.

Rezultatele evaluarii vor fi prezentate luni, intr-o conferinta de presa, de catre oficialii FMI, Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.