"Presedintele probabil doreste un spatiu de manevra pentru negocieri. FMI e foarte hotarat in a nu permite deschiderea robinetului electoral. De anul viitor, pierderea companiilor de stat va intra la deficit. Asta inseamna probabil un plus de 1%", au declarat pentru HotNews surse participante la discutiile reprezentantilor Romaniei cu FMI.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

"Exista o problema la nivelul managementului companiilor de stat, iar calculele arat ca o pierdere cumulata de 2% in sectorul firmelor de stat se poate transforma intr-o crestere a deficitului bugetar cu 1%. Din acest punct de vedere, finantatorii Romaniei- publici si privati- au fost foarte fermi. Nu exista loc de negociere. Mai ales ca s-au facut se pare anumite promisiuni care tin de o viziune electorala, cu care niciun membru al delegatiei straine nu a putut fi de acord", au mai declarat sursele citate pentru HotNews.ro.

"S-a spus sa se dea drumul la cheltuieli, ori asa ceva e inadmisibil. Pentru cei care au asistat la discutiile cu FMI stiu ca sunt intransigenti din acest punct de vedere. Am convingerea ca se urmareste doar obtinerea unei marhe de negociere si atat", au conchis sursele citate.

"Problema o reprezinta arieratele din sanatate, care au crescut din nou. FMI cere ca ele sa fie platite. Autoritatile nu vor sa plateasca toate ariratele la actuala rectificare si din surplusul inregistrat sa acorde mai multi bani pentru investitii si partial pentru sanatate. FMI cere sa se gaseasca o solutie, fiindca nu poate sa mearga in Board cu arierate. Discutile vor continua. Se va gasi o solutie cu siguranta", au declarat si alte surse pentru HotNews.ro

.

"... va trebui sa gasim o solutie pentru a nu opri investitiile, pentru ca din cauza realitatilor de pe piata internationala trebuie sa avem in vedere ca cel mai puternic investitor sa fie Guvernul in urmatoarea perioada, altfel nu putem face ca lucrurile sa inainteze', a mai spus Traian Basescu.

El a criticat reforma din sistemul sanitar, spunind ca "Nu putem continua sa irosim toate resursele intr-un sistem care refuza o reforma reala si un management curat al resurselor. Lipsa reformelor in sistemul sanitar este aratata de situatia financiara, nu numai lipsa resurselor, dar este clar ca doar o aparenta reforma a sistemului nu mai poate functiona. OK, am inchis cateva spitale, dar sistemul nu este reformat si aici trebuie sa punem cheltuielile sub control, intr-un mod real".

In cadrul discutiei, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI pentru Romania, a spus ca tintele stabilite pentru Romania au fost atinse. "In zona structurala, exista domenii unde trebuie sa continuam eforturile. Ati mentionat unul, in zona asistentei medicale, dar, repet, vedem ceva miscare in zonele-cheie si cred ca ne vom intoarce cu un raport bun la Washington pentru urmatoarea analiza a board-ului, dar desigur ca trebuie sa lucram impreuna la rectificarea bugetara din 2011, la bugetul din 2012 si la zona structurala, in general".

Inaintea intalnirii cu presedintele Basescu, reprezentantii FMI, CE si BM au avut luni o intrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc.