Ionel Cioloca a terminat in primii trei clasa a XII-a H de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” din Bacau - profilul matematica-informatica intensiv cu media generala 9.92. Sufera de amiotrofie spinala tip II, o boala care "ii macina oasele, muschii, coloana" si este tintuit in scaunul cu rotile de la 9 ani. Cu toate acestea, Ionel a trecut cel mai dur BAC din istorie cu o nota de aproape 9 si se gandeste acum la facultate. “Vreau sa merg la o facultate de profil, pe informatica. Imi doresc sa pot sa ma deplasez acolo. Oriunde ar fi”, spune Ionel intr-un articol publicat de desteptarea.ro.

Ionel CiolocaFoto: Desteptarea

Ionel Cioloca sufera de amiotrofie spinala tip II, o boala in care muschii se atrofiaza din cauza unei probleme legate de celulele nervoase din maduva spinarii. De la 9 ani este tintuit in scaunul cu rotile.

“Niciodata nu l-am vazut sa mearga in picioare. Era mic, plinut si nu mi-am inchipuit ca e ceva in neregula. Mai tarziu ne-au dat medicii verdictul”, spune Maricica Cioloca, mama lui Ionel.

Scoala generala a facut-o in comuna natala, la Beresti-Tazlau, iar mai apoi, Ionel a optat pentru liceul "Vasile Alecsandri" din Bacau pentru a-si continua studiile. In toata perioada liceului a stat in camera de camin, alaturi de mama si de sora lui. "Cel mai greu imi era iarna. Il duceam pe brate sau cu sania. Ajungeam la scoala cu jumatate de ora mai devreme ca sa-i incalzesc manutele, sa poata scrie”, povesteste mama lui Ionel.

In anii de liceu, Ionel spune ca cel mai tare l-a incurcat franceza. “Poate si putin chimia, pe care am ales-o ca proba la Bac. E o provocare pentru mine, dar nu am avut emotii. Am invatat in toti acesti patru ani, asa ca acum nu am mai avut ce invata”, marturiseste Ionel. BAC-ul l-a luat cu o medie generala de aproape 9, iar la Chimie a luat si cea mai mare nota - 9,70.

Despre colegi si despre dirigintele sau vorbeste ca despre o familie care mereu i-a fost alaturi. “Au fost ca o familie pentru mine. M-au ajutat toti foarte mult. Am primit de la ei multa dragoste si intelegere. Iar domnul diriginte a fost ca un tata. Si laptop-ul, cu imprimanta, le-am primit tot cu ajutorul domnului diriginte, care s-a luptat sa atraga sponsorizari sa ma ajute”, spune Ionel.

"A avut norocul sa dea peste un colectiv minunat care mereu i-a fost alaturi. Unde am putut, l-am ajutat cu totii. L-am luat peste tot, unde s-a putut deplasa. A fost pentru toti un copil normal, in ciuda handicapului sau. Cazul lui a unit intreaga clasa. A fost ca un liant pentru noi toti. Si un exemplu pe care nu-l vom uita niciodata. Ma voi lupta sa-l ajut in continuare, sa urmeze si facultatea pe care si-o doreste. O merita din plin”, povesteste si profesorul Gabriel Puiu, dirigintele clasei in care a invatat Ionel.

Ionel a fost campion la sah si olimpic la biologie, iar acum, dupa ce a absolvit cu brio BAC-ul se gandeste mai departe la facultate. “Vreau sa merg la o facultate de profil, pe informatica. Imi doresc sa pot sa ma deplasez acolo. Oriunde ar fi”, marturiseste Ionel.

Citeste articolul INVINGATORUL de la Colegiul National “Vasile Alecsandri”: Bacalaureat in scaunul cu rotile pe desteptarea.ro