Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la finalul convorbirilor cu seful de stat al Confederatiei Elvetiene, Micheline Calmy-Rey, ca Romania nu are nimic sa ceara Elvetiei privind accesul in spatiul Schengen cat timp tara noastra nu si-a rezolvat integral problemele in interiorul UE.

"Sigur, accesul in spatiul Schengen nu este legat, de unele tari, numai de indeplinirea criteriilor tehnice si Romania are un MCV cu Comisia Europeana, cu privire la functionarea sistemului de justitie. Rapoartele Comisiei Europene pe aceasta tema vor fi foarte importante, premergator deciziei din luna septembrie. As mai face o ultima mentiune: inaintea noastra au intrat in UE alte zece state, si pentru acestea au fost amanari consistente, deci nu este un mecanism fix mecanismul de intrare in spatiul Schengen. Din acest punct de vedere, nu avem a cere nimic Elvetiei atata timp cat noi nu ne-am rezolvat integral problemele in interiorul UE", a spus Basescu, intrebat ce asteptari are de la Elvetia in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, relateaza Agerpres.

El a mai punctat faptul ca problema accesului in spatiul Schengen se afla intr-un 'grafic normal', iar Romania si Bulgaria au incheiat evaluarea tehnica in luna iunie, odata cu ultimele rapoarte pozitive pentru frontiera terestra dintre Bulgaria si Turcia.

La randul sau, Micheline Calmy-Rey a afirmat ca tara sa sustine Romania inca din 2008 pentru indeplinirea criteriilor de acces in spatiul Schengen, completand ca in ceea ce priveste acordul de libera circulatie a persoanelor Elvetia are aceeasi practica precum alte state.

"Privind acordul asupra liberei circulatii a persoanelor, domnul presedinte tocmai a spus ca au fost alte zece state care au intrat in UE inaintea Romaniei si Bulgariei, asadar, Elvetia are aceeasi practica precum alte state - avem o perioada de tranzitie. In ceea ce priveste Schengen, Elvetia este asociata la Schengen din 2008 si domnul presedinte va poate confirma ca inca de atunci am muncit mult pentru a ajuta Romania sa indeplineasca criteriile de acces in spatiul Schengen", a declarat presedinta Elvetiei.