Romania isi mentine obiectivul de a adera la spatiul Schengen in 2011, iar calendarul aderarii urmeaza sa fie stabilit in luna septembrie, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu: "Am observat placerea presei de a spune ca am ratat in martie aderarea la Schengen si termenul este 2012. Se mizeaza pe neinformarea populatiei. Realitatea este ca nu se putea lua nicio decizie pana cand si Bulgaria isi termina rapoartele de evaluare, iar acest lucru s-a intamplat in mai. Parlamentul European a dat unda verde acum doua zile, este un gir puternic, chiar daca este un vot facultativ. Ieri in CAGRE s-a observat indeplinirea criteriilor tehnice de catre ambele tari. Cel mai important lucru este stabilirea faptului ca la consiliul JAI (Justitie si Afaceri Interne - n.red.) din septembrie se va adopta un calendar."

Declaratiile lui Traian Basescu:

Din declaratiile politice am inteles un lucru legat de optiunile unora dintre tari - Olanda in mod deosebit - ca este determinanta calitatea raportului de tara pe MCV, care apare in luna iulie.

Luand nota de optiunile unor state ca Olanda, Franta, Germania, nu putem sa nu dam toata atentia raportului MCV din iulie. Desi nu acceptam adaugarea de conditii pentru acces in Schengen, nu putem sa nu recunoastem deficientele pe care justitia inca le are: termenele lungi de judecata, procedurile de tergiversare a dosarelor la ICCJ (dosare tinute 2-3 ani si retrimise la procurori).

Niciodata justitia vreunui stat membru UE n-a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romaneasca.

Una dintre problemele majore pe care le avem este un nou CSM. Senatul a reusit o performanta impotriva intereselor Romaniei - a reusit sa desemneze o persoana din partea societatii civile care este incompatibila potrivit ANI si a reusit sa nu desemneze a doua persoana din partea societatii civile pentru ca au de facut jocuri politice.

Toti europarlamentarii romani - indiferent din ce grup fac parte - au votat pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, ceea ce arata ca putem fi solidari pentru interesul national.

Ne mentinem obiectivul de acces in spatiul Schengen in 2011. Speram ca decizia luata ca in septembrie sa se stabileasca calendarul de acces sa devina realitate.