Candidatii la un post in Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) vor fi obligati sa indeplineasca o serie de criterii, precum activitatea anterioara ca judecator/procuror si o vechime in munca de minimum 15 ani, si vor fi supusi intrebarilor unui psiholog, care va verifica "motivatia lor reala".Procedurile au fost stabilite in sedinta de miercuri a Guvernului, printr-un proiect de lege, informeaza Mediafax.

Conform documentului, candidaturile la Inalta Curte de Casatie si Justitie pot fi depuse doar de catre acele persoane care au indeplinit functia de judecator, respectiv de procuror, la Parchetul de pe langa Curtile de Apel, respectiv la Curtile de apel, cu o vechime de cel putin 15 ani in aceste functii. De asemenea, aceste persoane trebuie sa fi lucrat cel putin cinci ani in ultimii zece ani de activitate ca judecator.

"In acest fel, s-a modificat norma actuala, care permitea ca in aceasta procedura de promovare sa participe si judecatorii tribunalelor si parchetelor de pe langa tribunale. S-a apreciat ca este absolut necesara parcurgerea gradelor de jurisdictie obisnuite - instante de fond, apel si recurs -, pentru ca pregatirea si experienta profesionale, precum si competentele sociale si umane care deriva si din vechime sa poata aduce un plus de valoare actului de justitie", au argumentat reprezentantii Guvernului.

La propunerea ICCJ, va fi constituita o comisie formata din judecatori, aprobata de Consiliul Superior al Magistraturii, care va evalua performantele profesionale ale candidatilor.

Candidatii vor fi obligati sa raspunda si intrebarilor unui psiholog, care va verifica astfel "motivatia reala" a acestora pentru ocuparea unui post la Inalta Curte.

Ministerul Justitiei a propus modificari ale legilor justitiei in ce priveste promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, demers ce a survinit conflictului dintre conducerea ICCJ si Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce a fost adoptat de CSM un Ghid de selectie a judecatorilor.