Campania - Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba

Gunoiul de sub geam sau cum se plimba o solicitare intre institutii: De la Garda de Mediu la Primaria Capitalei si apoi la Primaria de Sector, pana i se pierde urma

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 19 aprilie 2011, 20:08 Actualitate | Esenţial"Am ajuns la disperare! Suntem nevoiti sa ne crestem copiii in conditiile de insalubritate pe care le vedeti in poze, desi nu noi suntem cei care le producem. […] Suntem oameni platitori de taxe si avem pretentia sa ne crestem copii intr-un mediu salubru". Mesajul ii apartine unui cititor HotNews.ro, care si-a facut publica povestea in cadrul campaniei "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba". Vezi in text o poveste clasica de indolenta a autoritatilor si cum isi paseaza raspunderea. Plus un raspuns halucinant al Garzii de Mediu: Deci un cetatean care arunca gunoaiele pe strada, ala nu e un om de tip de controlat.

 • Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne  fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei.
 • Cea mai buna contributie va fi premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta
Cititorul Hotnews.ro a sesizat Garda de Mediu, care a sesizat la randul ei Primaria Sectorului 6. A facut o solicitare la Primaria Generala, care a "sesizat" in prima instanta cabinetul primarului general. Dupa aproape patru luni de la prima solicitare, Primaria Sectorului 6 spune ca nu stie nimic, iar gunoaiele sunt in continuare pe strada Piscu Crasani din Militari, sector 6, spune cititorul HotNews.ro.

Iata comentariul integral si fotografiile trimise la redactia HotNews.ro de cititorul "Shuly"

"Am ajuns la disperare! Suntem nevoiti sa ne crestem copiii in conditiile de insalubritate pe care le vedeti in poze, desi nu noi suntem cei care le producem. Practic, comunitatea rroma care infloreste pe acest teren viran ne impune sa traim cum le place lor sa traiasca. Nu este corect pentru ca noi suntem oameni platitori de taxe si avem pretentia sa ne crestem copiii intr-un mediu salubru.Am facut sesizare la Garda de mediu (sesizarea inregistrata sub nr. 44/RP/13.01.2011 la G.N.M. – C.G. si nr. 56/13.01.2011 la C.M.Buc) care la randul ei a sesizat Primaria sectorului 6. Am sesizat Primaria Generala, dar nimeni nu a intreprins nimic pana acum sau, daca a intreprins cineva ceva, noi nu vedem asta in schimbarea situatiei de la fata locului.

Suntem inconjurati de gunoaie, iar ceea ce vedeti este numai in fata blocului, caci aceeasi situatie se gaseste pe orice teren viran din cartier. Va rugam sa ne ajutati, salvati-ne copii de aerul poluat, de sobolani, de fecale, de mirosul fetid care va fi cand vine caldura!"Comentariul si fotografiile au fost urcate aici.

Drumul sesizarii intre institutiile statului

Potrivit cititorului, primii sesizati au fost reprezentantii Garzii de Mediu, care pe data de 24 ianuarie 2011 i-au raspuns ca au redirectionat sesizarea, spre solicitare, catre Primaria Sectorului 6.

Pe 11 aprilie a venit si raspunsul de la Primaria Municipiului Bucuresti, sesizata de cititor pe data de 7 aprilie. Primaria Generala l-a informat astfel pe bucurestean ca solicitarea a fost "redirectionata spre competenta solutionare catre 'Cabinet Primar General', Conform Ordonantei de Guvern nr. 27/30.01.2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor".

Intre timp, gunoaiele au ramas in acelasi loc in care se aflau si in ianuarie, la data primei sesizari trimise catre Garda de Mediu, sustine cititorul.

Dupa publicarea cazului in cadrul campaniei "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba", HotNews.ro a contactat din nou autoritatile abilitate. Iata care au fost raspunsurile, pe rand:

Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Municipiului Bucuresti

Reprezentantii Comisariatului Municipiului Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro: "Banuiesc ca a fost cineva de la Garda pana acum la fata locului, pentru ca noi am trimis si raspuns, prin posta, la aceasta solicitare. Un raspuns clar vi-l poate da, insa, comisarul Aurelian Parvu, care s-a ocupat de caz".   

Contactat de HotNews.ro, comisarul de la Garda de Mediu Aurelian Parvu a declarat ca a redirectionat solicitarea catre "Primaria Municipiului Bucuresti, care are mai multe parghii legislative pentru a interveni in acest caz". "E o poveste veche acolo. Degeaba le da primaria amenzi, ca nu le platesc si nu se rezolva nimic. Acum, terenul fiind probabil public, sunt mai abilitati cei de la Primaria Generala sa raspunda", sustine comisarul Aurelian Parvu.

Intrebat cu ce se ocupa in aceste conditii Garda de Mediu si de ce nu a rezolvat aceasta autoritate, din start, cazul, Aurelian Parvu a declarat: "Daca-mi puneti intrebarea asta… ca e si saptamana asta… Eu, ce sa fac? Noi avem alte obiective de control, cu alte situatii. Noi controlam obiectivele mari care au impact asupra mediului. Deci un cetatean care arunca gunoaiele pe strada, ala nu e un om de tip de controlat. Primaria raspunde".

Singura solutie pe care o vede reprezentantul Garzii de Mediu este "ca oamenii sa nu mai arunce gunoaiele in fata blocului si altundeva decat in pubelele plasate special in acest scop".  

Pe site-ul institutiei pe care o reprezinta, la atributiile principale ale Garzii Nationale de Mediu sunt trecute urmatoarele:
 • controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator si aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului.
 • constata faptele ce constituie contraventii si aplica sanctiunile contraventionale in domeniul protectiei mediului, sesizeaza organele de cercetare penala si colaboreaza cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislatiei de mediu, constituie infractiuni.
 • verifica sesizarile cu privire la incalcarea legislatiei in vigoare in domeniul protectiei mediului.
Primaria Muncipiului Bucuresti

Reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti au cerut o solicitare din partea HotNews.ro, pentru a verifica in ce stadiu se afla sesizarea trimisa pe 7 aprilie de catre cititor.
 
La doua ore de la transmiterea solicitarii scrise de catre HotNews.ro, Primaria Municipiului Bucuresti l-a informat pe cititor, printr-un mesaj electronic, ca sesizarea sa "a fost redirectionata spre competenta solutionare catre 'primaria sectorului 6', Conform Ordonantei de Guvern nr. 27/30.01.2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor", sustine acesta.

Primaria Sectorului 6

Aflata pe ultima veriga a lantului, Primaria Sectorului 6 sustine ca nimeni nu a sesizat-o in legatura cu nimic. "Nu am primit nimic de la Garda Nationala de Mediu sau de la Primaria Generala a Capitalei", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Sectorului 6. Potrivit acestora, "la momentul primirii solicitarii se va decide care sunt masurile care vor fi luate". 
 
"Se mai intampla ca cei de la Primaria Bucuresti sa spuna ca ne trimit noua sesizarile, dar de fapt sa nu trimita nimic", au declarat acestia.

Demersul HotNews.ro nu se opreste, insa, aici. Aceasta este doar prima zi in care autoritatile competente au fost sesizate in acest caz.
Campania HotNews.ro

HotNews.ro a demarat campania "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba". Gunoaiele care sufoca Romania (pungi, PET-uri, resturi menajere) incep sa devina o problema majora. Vinovati sunt cei care arunca, dar in egala masura si autoritatile care, desi au parghii legale, nu-si fac treaba. Pot sa-i sanctioneze atat pe cei care arunca gunoaiele pe strada sau pe proprietatile altora, dar la fel de bine i-ar putea determina si pe proprietari sa-si curete pamanturile sufocate de pungi si PET-uri.

Legislatia privind protectia mediului
 • se sanctioneaza cu amenda de la 6500 lei (RON) la 7000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 25000 lei (RON) la 30000 lei (RON) pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:
 • obligatia proprietarilor si detinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu, de a lua masuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau functional, in special a celor situate de-a lungul cailor de comunicatie rutiere, feroviare si de navigatie;
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale, precum si ale persoanelor fizice si juridice, dupa caz, sa adopte si/sau sa aplice masuri obligatorii cu privire la intretinerea si infrumusetarea cladirilor, a curtilor si imprejurimilor acestora, a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri, a arborilor si arbustilor decorativi;
 • obligatia autoritatilor administratiei publice locale, precum si a persoanelor fizice si juridice, dupa caz, de a nu degrada mediul prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel;
 • se sanctioneaza cu amenda de la 10000 lei (RON) la 15000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 35000 lei (RON) la 40000 lei (RON), pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a avea servicii specializate pentru protectia mediului si de a colabora in acest scop cu autoritatile pentru protectia mediului;
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a asigura, prin serviciile publice si operatorii economici responsabili, salubrizarea stradala, a spatiilor verzi, pietelor si parcurilor publice, si intretinerea acestora;
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a respecta prevederile din planurile de urbanism cu privire la amplasarea (...) depozitelor de deseuri menajere, stradale si industriale, si a altor obiective, fara a prejudicia ambientul, spatiile de odihna, tratament si recreere, starea de sanatate si de confort a populatiei.
Vezi aici Ordonanta de Urgenta 195/2005 privind protectia mediului

Or, nu voluntariatul de o zi rezolva problema curateniei, ci o actiune constanta din partea autoritatilor, care in multe locuri din tara n-au iesit din pasivitate. Doar presiunea publica i-ar putea determina sa o faca. HotNews.ro va publica pe tot parcursul lunii aprilie poze, filme, sesizari de la cititori si articole realizate in parteneriat cu mai multe publicatii locale. Cea mai buna si eficienta contributie de la cititori va fi premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta.
 • Strada ta este plina de hartii si de gunoaie?
 • Treci zilnic pe langa gropi de deseuri care nu dispar?
 • Ai facut sesizari la Garda de Mediu si la Primarie si nimeni nu ti-a raspuns?
 • Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne  fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei.
 • Folositi formularul de la finalul articolului pentru a urca fotografii si filmulete


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6378 vizualizari

 • -12 (16 voturi)    
  gunoiul sa si-l ridice fiecare om in parte (Marţi, 19 aprilie 2011, 21:12)

  mihai b [anonim]

  gunoiul nu e pus si facut de garda si de firma de unoi
  ci de voi oamenii ...niste gunoaie..asa sunt romanii ..niste gunoaie...RUSINE!
  • +11 (11 voturi)    
   Cand folosesti epitetul "gunoaie" (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:54)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui mihai b

   probabil ca te gandesti la tine insuti. Chiar daca ai o parere atat de proasta despre tine nu e cazul sa generalizezi, majoritatea romanilor sunt oameni decenti.
   Probalema cu depozitatul gunoiului aiurea nu se datoreaza oamenilor in general pentru dupa cum stii (sau probabil ca nu) marea majoritate a oamenilor din orase au contracte cu firmele de salubritate (pe bani) si ele se ocupa de ridicarea gunoaielor respectivilor. Ei nu depoziteaza/arunca gunoiul aiurea si nici nu au de ce de vreme ce platesc pentru ca cineva sa se ocupe de acest gunoi.
   Problema este cu cei care nu platesc pentru ridicarea gunoiului... si aici este treaba autoritatilor statului.
  • +1 (1 vot)    
   lucru manual (Miercuri, 20 aprilie 2011, 10:40)

   eu [anonim] i-a raspuns lui mihai b

   generalizarea asta e foarte paguboasa... si nu e corecta

   in rest ai dreptate... oamenii trebuie sa puna mana si sa faca curatenie... nu e normal insa asa se rezolva cel mai repede... eu stau la casa si cel putin o data la doua saptamani stang gunoiul din zona...
   asta e viata... daca stau dupa autoritati tot eu am de suferit... asa ca mai bine pun mana si fac singur.. poate incet incet o sa isi mai miste fundul si alti vecini .. sau nu...
  • +2 (2 voturi)    
   Pai daca asteptati la Primaria Generala! (Miercuri, 20 aprilie 2011, 14:16)

   baciu [anonim] i-a raspuns lui mihai b

   Asta se intampla pentru ca lumea vrea ca Primaria Generala sa le rezolve pe toate. Luati exemplul Sectorului 1, unde gunoiul este ridicat de Romprest fara ca locatarul sa mai platesca ceva. Daca ai primar care se implica in bunastarea cetatenilor ai si curatenie.
 • +11 (11 voturi)    
  Asa trebuie procedat ! (Marţi, 19 aprilie 2011, 21:14)

  lucianmotzul [anonim]

  Fiecare bloc este o asociatie de locatari,fiecare casa are front la strada ,fiecare propietate trebuie curatita ,de cei care sunt propietari,altfel statul si organele in drept sa dea amenzi usturatoare si sa vedeti apoi curatenie ,la fel si curatitul zapezi s.a.m. d. trebuie ordine prin onstringere ,ai drepturi in democratie dar si obligati,ne degeneram pe zi ce trece si luam obiceiuri de la .......ca si cu manelele.
 • +3 (3 voturi)    
  deloc halucinant (Marţi, 19 aprilie 2011, 21:36)

  ION I [anonim]

  asa este! politia locala / comunitara sau cum s-o mai numi sau jandarmeria trebuie sa aplice amenzi pentru orice imbecil care nu a invat pana la aceasta zi ca orice lucru de aruncat se arunca la gunoi sau in spatiile special amenajate si nu la voia intamplarii ...

  cat despre sesizari, sunt multe, nu le tin partea celor de la garda de mediu, dar acum sa fim seriosi si obiectivi! nu au cum sa vina aia de la garda de mediu sa umble pe strazi sa vada cine arunca mucuri de tigara, biletul de tramvai sau ii este sila sa deschida usa de la ghena si sa puna gunoiul acolo...

  am postat si eu mai de mult destule poze si comentarii despre jegosii din Ploiesti si Bucuresti (sau intre) si nepasarea autoritatilor
 • +3 (3 voturi)    
  Gunoi... (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:19)

  Subsemnatu [anonim]

  In ultima parte a anului 2010 nu a iesit picior de gunoier pe strada in sectorul 5 iar campurile virane s-au umplut de deseuri menajere si de resturi de la demolari. Din octombrie pana in februarie anul acesta am trimis poze si sesizari la garda de mediu, primarie, ziare si site-uri de televiziuni; m-a surprins faptul ca aproape nimeni nu a bagat in seama aceasta problema desi vorbeam inclusiv de zone centrale, in vecinatatea Casei Poporului sau a Academiei Romane. Ma refer in special la ziare - la hotnews au aparut pozele dar au trecut repede in arhiva, un tabloid le-a mai publicat odata, prilej de glume cretine gen "sector 5 = rahova ferentari deci tigani" - iar pentru presa asa-zis serioasa subiectul nici nu a existat. In final problema s-a rezolvat prin delegarea de catre Primaria Capitalei a salubrizarii sectorului 5 catre Romprest (legal-nelegal - imi scapa); de la inceputul anului gunoierii sunt zilnic pe strazi iar in ultimele 2 luni chiar s-au apucat sa faca treaba. Campurile virane au fost in mare parte igienizate in luna martie insa mai sunt probleme cu terenurile private ingradite unde nu stiu daca se poate intra asa pur si simplu. Asta e!
 • +2 (2 voturi)    
  limitati (Miercuri, 20 aprilie 2011, 8:07)

  Liana [anonim]

  Duminica 17.04.2011 o dubita cu numarul B-03-GFT descarca sacii de gunoi pe drumul Dimieni_Tunari desi in sona s-au strans gunoaiele de nenumarate ori.Deci ...omul sfinteste locul!!! Unii dintre noi suntem revoltati( cei platitori de taxe ) iar altii isi bat joc de noi, de munca noastra .....
 • +3 (3 voturi)    
  jurnalism responsabil (Miercuri, 20 aprilie 2011, 9:01)

  ciucu [anonim]

  ceea ce faceti voi cei de la HN cu articolele acestea se cheama jurnalism responsabil. v-ar trebui si o televiziune.
 • +1 (1 vot)    
  Taxa pe salubritate achitata de toata lumea (Miercuri, 20 aprilie 2011, 9:22)

  raluca [anonim]

  In momentul in care va fi stabilita o taxa unica pentru salubritate pentru fiecare locuitor al acestei tari (care sa fie inclusa in impozitul pe cladire, care poate fi executata silit in cazul de neplata) nimeni nu va mai arunca gunoiul "la vecinul care nu ma vede" pentru ca a platit pe cineva pentru acest serviciu.
  • +1 (1 vot)    
   complementar cu... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 12:04)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui raluca

   am inteles ca in anumite orase, primariile restrictioneaza ajutoarele sociale sau ceva de genul pe baza unei dovezi (primita de la ADP sau firma de salubritate) ca acea persoane a participat la actiuni comune.

   dar, nu asta e ceea ce trebuie impus (dar este un lucru bun), ci AMENZI peste AMENZI iar cei de la Politie sa isi faca treaba! Sunt pe strazi si doar trebuie sa deschida ochii... amenda pentru tigarile si ambalajele aruncate la intamplare...

   vine vara acum, o sa fie iar plaja noastra plina de mucuri de tigara si resturi ...

   pe langa aceasta problema a deseurilor mai este, una evitata si deloc prezentata pe masura gravitatii ei: poluarea si praful! au fost cateva articole dar slabute.. pe aceste teme: deseuri, poluare si praf trebuie sa se insiste mai mult!
 • +1 (1 vot)    
  Sunt doua chestiuni (Miercuri, 20 aprilie 2011, 9:29)

  Florin [anonim]

  Pe de o parte indolentza autoritatzilor. Cei de la sectorul 6 n-au fost anuntzatzi. Ca daca ar fi fost.... De parca inspectorii lor nu tre sa bata strada. Da ei in loc sa fie realmente pe teren (asta este expresia) se duc in treburile lor. Cei de la primaria capitalei redirectzioneaza sesizarile. Ca de asta sunt platitzi. La fel si garda de mediu. Functzionarii publici nu trebe sa faca ceva, sa se vada, ci sarcinile lor sunt crearea de hartii si aruncarea vinei (nu e in competentele noastre, altzi trebe sa rezolve). Pila sau/si spaga la intrare in sistem si apoi chiul cat cuprinde.

  A doua chestiune se refera la comunitatea de tzigani (rromi). Si adresez o intreare retorica: de ce credeti ca italienii si francezii vor sa scape de ea (de comunitatea rroma)?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by