Peste 5.000 de credinciosi si preoti au participat, sambata, la pelerinajul de Florii din Capitala, procesiunea incheindu-se la Catedrala Patriarhala, unde pelerinii au fost intampinati de Patriarhul Daniel, care a rostit o rugaciune de binecuvantare si un cuvant de invatatura, potrivit Mediafax.

Preotii si credinciosii, avand in maini icoane si ramuri de salcam, s-au adunat la manastirea "Radu Voda, de unde, in jurul orei 16.15, au plecat in procesiune.

O coloana formata din peste 500 de preoti din cele trei protoierii ale Capitalei si din cele doua din judetul Ilfov, condusi de Preasfintitii Varlaam Ploiesteanul, episcop-vicar patriarhal si Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost urmata de alta formata din seminaristi, maicute si mii de credinciosi. Procesiunea a fost deschisa de steagurile bisericesti, o toaca si de insemnele Patriarhiei si Episcopiei Bucurestilor.

Pelerinii s-au oprit la Biserica "Sfantul Spiridon Nou-Paraclis Patriarhal" si la Biserica "Sfanta Ecaterina", Paraclisul Facultatii de Teologie din Bucuresti. Credinciosii au ajuns, in jurul orei 17.30, la Catedrala Patriarhala, unde au fost intampinati de Patriarhul Daniel, inconjurat de soborul slujitorilor Catedralei. Dupa ce a rostit o rugaciune de binecuvantare a pelerinilor, Patriarhul Daniel a vorbit, in cuvantul de invatatura, despre importanta si sensul pelerinajului crestin.

Potrivit estimarilor jandarmilor, la pelerinajul de Florii din Capitala au participat aproximativ 5.000 de oameni.

In timpul procesiunii religioase a fost restrictionata circulatia pe strada Radu Voda, Bulevardul Marasesti, Bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Voda, strada Principatelor Unite, strada Ienachescu Vacarescu, strada Sfanta Ecaterina, traseul de deplasare al pelerinilor.

Celelalte protoierii din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor au organiza pelerinaje in sambata Floriilor pe plan local, in judetul Prahova.

De asemenea, un pelerinaj de Florii a fost organizat, sambata, in premiera, in municipiul Sibiu, de Mitropolia Ardealului, pe un traseu care a inclus mai multe biserici din oras si care a avut ca punct final Catedrala Mitropolitana "Sfanta Treime", unde credinciosii au fost intampinati de IPS Laurentiu Streza.

Pelerinajul de Florii a fost reluat in Bucuresti in 2008, dupa o pauza de sase decenii.

Crestinii ortodocsi celebreaza duminica Floriile, rememorand ziua in care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim - unde a fost aclamat de discipolii lui si locuitorii orasului si intampinat cu frunze de palmier -, fiind totodata si sarbatoarea tuturor celor care au nume de flori.

Floriile inseamna primul praznic imparatesc, numit si Duminica Stalparilor (popular Florii sau Flurii). Praznuirea se face numai duminica, la fel ca Pastele. Duminica Floriilor este precedata de Sambata lui Lazar. In aceasta zi, Isus Hrisos isi arata din nou minunile, inviindu-l pe Lazar, la patru zile de la moarte. Dupa aceasta minune, multimile stranse la portile cetatii l-au intampinat cu flori si l-au aclamat pe Mantuitor, la intrarea in Ierusalim.

Sambata din ajunul sarbatorii este cunoscuta, de asemenea, drept Mosii de Florii, cand se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti, cunoscuta sub numele de "Saptamana mare".