"Intalnirea dumneavoastra cu ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, pe 13 iunie, ne ofera o oportunitate de aur sa influentam gandirea unui ministru nou, netestat, pe probleme importante pentru noi. [...] Cioroianu a pledat, in spatele usilor inchise, pentru legaturi de afaceri mai stranse cu Rusia", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2007, clasificata "Confidential". Subiectul telegramei: "Intalnirea dumneavoastra cu ministrul roman de Externe Adrian Cioroianu"; din document reiese ca telegrama este destinata secretarului de stat al SUA de la acea vreme, Condoleezza Rice, cu care Adrian Cioroianu s-a intalnit pe data de 13 iunie 2007 la Washington.

Iata fragmente relevante din cadrul telegramei:

"Intalnirea dumneavoastra cu ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, pe 13 iunie, ne ofera o oportunitate de aur sa influentam gandirea unui ministru nou, netestat, pe probleme importante pentru noi. Si mai important este ca subliniaza sprijinul nostru pentru un parteneriat strans cu Romania, indiferent de coloratura politica a momentului", se arata in telegrama.

"Cioroianu este tanar (40 de ani), relativ un nou-venit in chestiunile de politica externa si este in acest post doar din luna aprilie. [...] Dupa ce ii veti multumi Romaniei pentru sustinerea puternica in Razboiul Global impotriva Terorismului, veti dori sa subliniati valoarea pe care o acordam faptului ca Romania gazduieste Summitul NATO 2008 si sa mentionati ca locul de desfasurare reflecta viziunea presedintelui Bush despre o Europa unita, libera si pasnica. Cioroianu va fi receptiv si ar putea cere sugestii pe o tema adecvata care se refera la interesul Romaniei in promovarea stabilitatii in regiunea Marea Neagra si securizarea rutelor critice de alimentare cu energie din Marea Caspica. In timp ce Cioroianu de fapt a pledat, in spatele usilor inchise, pentru legaturi de afaceri mai stranse cu Rusia, ministerul sau inca vede Marea Neagra o prioritate esentiala a strategiei nationale [...]".